Две тенденции, едно събитие – най-важното за HR бранша през 2018 г.

Две тенденции, едно събитие – най-важното за HR бранша през 2018 г.

През 2017 г. HR индустрията преживява различни тенденции, набиращи сила по целия свят. Например, практиците си дадоха сметка, че „милениалите“ (поколението Y), вече не са минимален процент от работната сила, а са на път, в обозримо бъдеще, да станат мнозинство в работните екипи. Друг тренд, който се забелязва с просто око, е, че дори при относително консервативните работодатели у нас, все повече хора стават „външна“ част от екипите. Някои от тях са временни служители, които се наемат само за даден проект, други са работещи от дома си, а трети са на непълно работно време.

През 2018 г. е неизбежно да се появят нови посоки и тенденции, които да занимават активно работещите в бранша. Различни специалисти се обединяват около тезата, че общият знаменател за тях ще бъдат технологиите. От две десетилетия технологиите са неизменен спътник на всеки бизнес, инструментариум за ежедневната оперативна работа. Дошъл е, обаче, моментът, в който от помощник, те стават начин на живот. Те вече са незаобиколими.

Нека споменем само две тенденции, които се очертават като доминиращи за 2018 г.

Работа с пасивни кандидати. Хедхънтването (търсенето на топ кадри, които да бъдат „откраднати“ от друг работодател) на пасивни кандидати винаги е била част от процеса по подбор. Но днес този метод вече е много повече от разглеждане на CV-та в сайт за обяви или преглеждане на стари автобиографии, останали от минали кампании. Социалните медии и техният възход донесоха със себе си куп нововъдения. Днес във форуми, Facebook, LinkedIn и други арени за виртуално „събиране“ може да се открият множество интересни хора, дори и само благодарение на хаштагове. Намирането на такива потенциални кадри, на базата на заявени от тях интереси, се превръща в нов популярен метод за „лов“ на нови служители.

Геймификация. Този процес си проправи път в множество различни индустрии. Идеята ангажиментите, задачите и усвояването на нова материя да се превърнат в състезателен игрови формат служи на различни бизнес цели – от рекрутинг до маркетинг. По света геймификацията си е извоювала статут при наемането на нови кадри, какъвто у нас все още не се забелязва, но вероятно през 2018 г.  ще се случи и това. С помощта на игрови платформи ще могат да се пресяват кандидати, да се открояват знанията и потенциалите им и дори да се откриват „необработени диаманти“ сред тях.

Новите тенденции са интересна тема във всеки бранш. За тях често се пише в най-различни издания – от специализирани до такива за всеобща „консумация“. Те могат обаче да бъдат обсъждани и на живо. Подходящо място за такава цел е голямо специализирано изложение, на което се среща активната част от всеки бранш. За щастие, в сферата на HR-а в България има такова събитие и то се е доказало като място за среща на професионалисти – HR Industry. Организираният от JobTiger ежегоден форум на гилдията ще се състои и през 2018 г. На 8 февруари 2018 г., в Интерпред – СТЦ София, ще се проведе неговото седмо издание. По всички открояващи се тенденции в HR бранша ще може да бъде дискутирано, докато трае изложението. А интерес от участие в този форум могат да имат компании, занимаващи се с рекрутинг, оценка на персонала, обучения, тренинги, тиймбилдинги, обработка на възнаграждения, HR аутсорсинг, здравно и пенсионно осигуряване, трудова медицина, консултантски услуги и одит, временна заетост, ваучери за храна, дрехи и подаръци. Както се вижда, спектърът е широк и място има за разнородни компании с професионална сфера на дейност в HR-а.

Заповядайте като изложители на поредното издание на единствения HR професионален форум у нас и демонстрирайте експертността си в колегиална, но и конкурентна среда. Записванията вече са отворени, бъдете сред първите, за да може и бизнесът ви да се възползва от далновидното ви управленско решение за участие в събитието. Ще ви очакваме, за да откроим най-важното в HR бизнеса заедно.

Организатор – JobTiger, Организационен партньор – Интерпред – СТЦ София.

За връзка с екип „Събития“:

02/ 49 180 13 / 22

0882 364 456

office@hrindustry.bg

 

Свързани публикации