Елена Тенева, Агри България: „Образовани кадри все по-сложно и трудно се намират“

На 23 и 24 юни, в град Вършец, се проведе 25-тото издание на добилия с времето известност в гилдията формат – HR Weekend. Над 20 професионалисти се срещнаха в уютната и прохладна атмосфера на Sunny Garden Spa Hotel. Обсъдени бяха две основни теми, които са особено актуални напоследък – за мотивацията и задържането на таланти в компаниите и за особеностите на съвременната индустриална кариера в България. Използвахме случая, за да поговорим с някои от участниците в събитието и да научим повече за тяхната гледна точка.

Г-жа Елена Тенева от Агри България ни разказа защо е решила да се включи в мероприятието. Тя сподели, че основният й довод е бил да „си свери часовника“ с останалите участници в HR Weekend. Нашата събеседничка разказа, че в работата със служителите на компанията, е важно да се наблегне на мотивацията и образованието. Г-жа Тенева наблегна на факта, че именно образованието е доста проблематичен момент и трудно се откриват образовани кадри на пазара. Според нея, младите служители няма къде да практикуват и „идват почти ненаучени“.

Тя разказа също, че според нейните наблюдения, финансовият въпрос е основен мотиватор в производствения сектор. Агри България работи основно със сезонни работници, както научихме от разговора, но този тип заетост не удовлетворява младите хора у нас. Именно затова се налага да се привличат и по-възрастни работници в пенсионна възраст.

Чуйте какво още разказа г-жа Тенева пред камерата ни.

Публикации от серията