Elevator pitch – тайната на успешното бизнес представяне

Elevator pitch – тайната на успешното бизнес представяне

Току що сте се сблъскали с бивш клиент по време на интересна конференция. След стандартната размяна на любезности, човекът срещу вас ви отправя въпрос – с какво се занимава новата компания, за която работите в момента?  Понечвате да отговорите и не успявате. Откъде да започнете? Очевидно може да разкажете много, но нямате нито толкова време, нито ще може да задържите вниманието на събеседника си.

И така, докато се опитвате да си организирате мислите, кафе паузата свършва и трябва да се връщате в залата. Човекът се загубва някъде в тълпата и повече не го виждате. Ако бяхте по-добре подготвен, вероятно щяхте да го впечатлите и да го спечелите отново за  клиент.

Гореописаната ситуация е точно онзи момент, в който е добре да имате под ръка “elevator pitch” („асансьорна реч“). Преводът на български действително не звучи добре. Накратко “elevator pitch” е онова сбито професионално представяне, което трябва да имате запаметено в ума си, за да го използвате в подходящи бизнес ситуации – дълго колкото едно возене в асансьор (от където идва и името му). Целта е в двайсетина секунди да убедите важен събеседник, че вие сте правилният човек за съвместен бизнес (или за назначение в неговата компания, ако търсите промяна в кариерен план). В него следва да представите по най-добрия начин себе си и/или организацията за която работите. Elevator Pitch се очаква да е запомнящ се и информативен разказ, който грабва вниманието на слушателя. Една от най-уместните му употреби е по време на кариерни форуми – когато трябва да се представите пред потенциалните работодатели.

Нека разгледаме основните насоки за създаването на такава реч.

Създаване на elevator pitch

Може би ще ви отнеме малко време, докато намерите правилните формулировки. Не се притеснявайте – еспериментирайте!  Възможно е да преминете през няколко версии, докато се убедите, че една конкретна звучи достатъчно „съблазнително“. Съветваме Ви да ги казвате на глас, за да чуете как звучат. Последните версии разкажете на приятелите или роднините си. За да достигнете по-лесно до успеха, ви предлагаме да следвате тези конкретни стъпки.

1.Установете каква е целта ви

Една възможна цел е да представите компанията, в която работите, пред потенциален клиент. Друга възможност е, както вече споменахме, да се представите пред потенциален работодател по време на кариерно изложение. Очевидно е, че във втория случай акцентите ще са различни. И именно затова е добре да знаете целта си – за да не я пропуснете.

2.Обяснете кой сте

Да се фокусираме върху кариерните форуми. И така – стартирайте речта си с ясно послание за себе си – кой сте, с какво се отличавате, каква е страстта ви в кариерен план, какво можете. Помогнете на отсрещната страна да си представи с какво можете да сте ú полезен, какви проблеми можете да решите за работодателя си. Не забравяйте, че рекрутърите на кариерни изложения търсят хора, които да решат техните професионални проблеми – затова, бъдете решението, което се търси. И винаги си задавайте въпроса, какво бихте искали работодателите да запомнят за вас. Не забравяйте също, че речта ви трябва да вдъхнови първо вас, за да има шанс да е интересна за другиго. И нямате много време на разположение, така че трябва още в първите секунди да предизвикате усмивка или оживен интерес.

3.Представете вашето USP

Вашият elevator pitch трябва да съдържа един важен елемент от маркетинга – USP (unique selling proposition) или „уникално продажбено предложение“. За целта трябва да идентифицирате кое ви прави уникален като личност. След като откриете какво е това нещо за вас, не пропускайте да го изкомуникирате. Например, възможно е да владеете едновременно два редки езика на високо ниво. Или да сте програмист, който се е специализирал в труден, но все по-перспективен програмен език. Ваша е задачата да откриете вашето USP и да го предадете сбито на събеседника.

4.Влезте в диалог с въпрос

След като сте направили краткото си представяне и сте представили уникалността си, време е за влизане в комуникация с работодателя. Тук е мястото на един добър отворен въпрос. Например – „Как посвещавате новите служители в техните задължения и имате ли менторска програма?“. Въпросът ви трябва да е находчив и да доведе до кратък разговор. Попитайте първо за това, което най-много ви интересува в конкретната компания. Не ви съветваме да ги питате с какво се занимават – очаква се, че вие сами сте намерили тази информация.

5.Сглобете всички точки

Когато изпълните всички гореизброени точки, сглобете един общ текст. След това прочетете текста на глас и засечете колко време ви отнема. Максимумът е 20-30 секунди. В противен случай има висок риск да загубите интереса на отсрещната страна. И накрая се опитайте да изрежете всичко, което не е абсолютно необходимо. Запомнете – речта ви трябва да събужда любопитство, а не прозевки. Именно по тази причина, колкото по-кратка е, толкова по-добре. Сложете ясно и отчетливо всички акценти. Ако те събудят интереса на отсрещната страна ще имате възможност доста по-подробно да разкажете за тях.

6.Практикувайте

Както е известно, с практиката ставате все по-добри. Не забравяйте, че начинът, по който казвате нещо, е не по-малко важен от самото нещо. Ако не практикувате, има вероятност да не си знаете текста или да звучите фалшиво. Не забравяйте най-важните детайли. Колкото повече репетирате, толкова по-добри ставате и именно това е целта – да звучи речта ви като непринуден разговор, а не като агресивен опит да продадете себе си. И не пропускайте да обърнете внимание на езика на тялото – чрез него предавате не по-малко информация за самия вас.  Ползвайте огледало или жив събеседник, който да ви посочи грешките.

Ако изпълните всичко гореизброено, е възможно, да станете достатъчно добри, за да си позволявате и леки вариации в детайлите. Но знайте, че успехът ви зависи от вас и трябва добре да се потрудите, за да постигнете желаните резултати. Успех!

 

JobTiger ви дава възможност да проверите своя elevator pitch още в края на този месец. Ако си търсите стаж или работа, заповядайте на 30 ноември по време на осмото кариерно изложение „Дни на кариерата“ в УНСС. Там ще можете да практикувате вашия elevator pitch и да впечатлите близо сто перспективни работодатели. Ще ви очакваме!

Свързани публикации