Елитните позиции остават труднодостъпни за кандидати от работническата класа

Елитните позиции остават труднодостъпни за кандидати от работническата класа

Класовото общество на теория отдавна е отминало, но понякога ехото от минали епохи отеква в новинарските заглавия. Днес медиите във Великобритания (а и навсякъде по света) съобщават за резултатите от доклад на правителствената Комисия за социална мобилност и детска бедност в UK, в който се твърди, че „елитните“ компании наемат преференциално служители от малък набор от студенти, завършващи най-скъпите частни университети в страната.

Проучването, проведено от Royal Holloway, University of London сред служители в топ компании от сферата на финансите, одита и правото, отчита че работодателите „систематично отхвърлят блестящи представители на работническата класа“, които кандидатстват за работа при тях. За да пробият до по-добри позиции, младежите от държавните училища се нуждаят от по-висока квалификация от връстниците им от частните колежи и университети. Използват се ограничаващи методи на подбор, така че да се даде преференция на завършилите някоя от образователните институции от т.нар. Russell Group – асоциация на 24 водещи университета в страната, в които, според британските медии, се разчита основно на високоплатени курсове и предварителна селекция. Редовните студенти от по-бедни семейства в образователните институции от тази група е само 19%, при 33% среден показател за страната. Селективният подбор се подпомага с поставянето на специфични изисквания – например акцентът на кандидата или опит с пътувания.

Въпреки това докладът се въздържа да обвини компаниите в елитарност, а по-скоро обръща внимание, че работодателите правят кампании с посещения в университетите от групата Ръсел – кампании, до които другите млади таланти нямат достъп. По този начин не само повече от по-заможните студенти са пряко насърчени да кандидатстват в тези фирми, но и може би самите работодатели ги подготвят по-добре за предстоящото интервю.

Съзнателно или не, всичко това обаче спъва социалната мобилност и пречи дори на блестящи млади хора да излязат от капана на бедността. Проблем, който няма как да не стои в основата на социалното неравенство, за драматичните последствия от което всички говорят напоследък.

Снимка: freeimages.com

Свързани публикации