Защо развиването на работодателската марка е все по-важно за фирмите днес

shutterstock_1436801369В последната година HR общността по света все по-усилено говори за важността на изграждането и поддържането на работодателската марка именно след бурните промени през 2020.
Предизвикателствата за привличане и задържане на подходящи кандидати се превръщат в централен въпрос за дългосрочните политики на много компании. На фокус се поставят дългосрочните инвестиции в развиване на работодателската марка.
Нищо не е по-показателно за една компания от поведението ѝ по време на динамично променяща се среда. Стабилното, сигурно и надеждно корпоративно лице е основният фактор, който вдъхва доверие у потенциалните партньори, клиенти и служители.

Как да запазим своя корпоративен образ? Как да развием и комуникираме работодателския си имидж, така че да се възползваме максимално от възможностите (сега и за в бъдеще) и да привличаме лоялни партньори, клиенти и качествени служители?
Тук ще ви представим няколко препоръки как да се адаптирате и да извлечете оптимални ползи за компанията.

Служителите са най-голямата ценност

Най-важното условие за развиване на работодателската марка безспорно е грижата за настоящите служители. Поставете ги на първо място! Няма по-ценен актив за една компания от тях  – здравето и сигурността им трябва да са основният ви приоритет.

Голяма част от бизнеса успя да реагира светкавично и бързо се адаптира към настоящата реалност на работа от вкъщи, онлайн обучения и комуникация. В личностен план обаче всеки се сблъсква с разнообразни предизвикателства, произтичащи от ситуацията. Стресът, страхът от неизвестното, тревожността ни съпътстват постоянно и едва ли има човек, на когото не му е трудно в някой аспект от живота.

По отношение на лидерството, в такъв момент от основно значение е (и ще продължава да бъде) емпатията и свързаността между хората в екипите.

Постарайте се да покажете разбиране и съпричастност към работещите за вас и демонстрирайте, че самите вие изповядвате корпоративните ценности – сега е перфектният момент за това. Изразете благодарност към служителите си за това, че подкрепят компанията в нелек момент и не се притеснявайте да покажете емоция и да приемете подкрепата на останалите членове на екипа.

Би било от полза за хората, ако се стараете да бъдете открити и да комуникирате честно трудностите, през които компанията преминава. Уверете се, че макар бъдещето да е неясно, се стараете да визуализирате към какво се стреми организацията, какво планира и какви стъпки ще предприема. Дръжте служителите си информирани, за да запазите доверието им!

Как ще се отнесете към тях в този предизвикателен период, е от ключово значение и за това какви посланици на бранда ще бъдат те. Нещо повече: след дългото отсъствие от офиса, завръщането на служителите към обичайния начин на живот ще бъде процес, който също ще изисква особено внимание и обмислен подход.

Напомнете за себе си

Все повече хора прекарват времето си основно в онлайн пространството. Потреблението на онлайн съдържание и услуги расте и присъствието на бранда в интернет става по-важно от всякога. Напомнете на аудиторията за себе си – помогнете ѝ да ви забележи и да ви запомни и след кризата! Дори и да няма какво да предложите в момента, добрата позитивна комуникация остава в съзнанието на хората и ще ви е от полза в бъдеще.
Може да използвате следните канали, за да привлечете вниманието на кандидатите за кариера във вашата компания:

Корпоративен уебсайт и кариерна страница

Работодателската марка продължава да има основно значение за компанията. Дори при прогнозирана висока безработица, привличането на талантливите служители няма да престане да бъде ключов приоритет и предизвикателство. Инвестирайте време в това да подобрите визията и съдържанието на корпоративния си уебсайт и кариерна страница – обикновено те са първото, с което кандидатите се сблъскват и е важно те да отразяват най-доброто лице на компанията.

Социални мрежи

Напомняйте редовно на аудиторията си за себе си! Може би сега е точният момент да насочите нейното внимание към усещането за стабилност и надеждност, което носи вашият бранд. Акцентирайте върху позитивните истории и послания и бъдете добрата новина в ежедневието на своите последователи, но комуникирайте искрено. Фокусирайте усилията си върху това да покажете своята автентичност, това, което ви отличава от останалите. Тези усилия ще ви се отплатят многократно.

Събитията… в интернет и на живо (когато има възможност)?

Дигитализирането на ежедневието ни е една от най-интересните трансформации през последната година. Тази промяна не подмина и събитията. Когато е възможно, включвайте се във виртуални събития – те бележат своя пик в момента и са страхотна възможност да установите „жив“ контакт с потенциални служители. Вече излизат възможности и за жив срещи с присъствени събития – тези възможности за личен контакт са безценни за представяне на фирмената култура. Когато ситуацията и вътрешните политики позволяват – възползвайте се с добра подготовка и ясно зададени цели за участието.

Немалко кариерни събития в бранша трайно се пренесоха онлайн, а кандидатите са все по-склонни да използват и този метод за търсене на работа. Възползвайте се и от този шанс да се запознаете с вашите потенциални служители. Виртуални дни на кариерата предстоят съвсем скоро – на 10 юни 2021 г. и все още има възможност да се включите.

Сайтове за публикуване на обяви

Те си остават основен канал при подбора на правилните служители, а в настоящата ситуация тяхното предимство е, че са поначало онлайн инструмент. Използвайте ги ефективно за развиване на работодателската си марка! Профилът ви в сайтовете за обяви също е нейн посланик – вложете усилия да бъдете забележими и там и покажете своето корпоративно лице в добрата му светлина.

Бъдете ясни във формулирането на позициите си, създайте усещане за корпоративната култура, опишете допълнителните стимули за служителите, покажете как изглежда офисът. Не по-малко ценно е да се похвалите и с хората, които работят за вас.
Предизвикайте интереса към себе си: разкажете повече за продуктите си и с какво се гордеете, за да скъсите максимално дистанцията с кандидата.

За мнозина хора търсенето на работа е стресиращ процес – помогнете им (и влезте по този начин в паметта им) като им дадете пълната информация за процеса на кандидатстване при вас – от изпращането на кандидатурата до първия работен ден във вашата компания.

Така кандидатът ще придобие по-голяма увереност, че вие сте отговорен работодател, който цели да го улесни, и ще има още една причина да избере вас.

Инструментът, който ще ви подпомогне да бъдете от полза на кандидата и където цялата важна за него информация може да бъде показана в синтезиран вид, се намира на JobTiger.bg. Каналът за комуникация на работодателската марка е Employer Branding услугата. Създадена именно за компаниите, уважавани на българския пазар на труда заради грижите им за развитието и просперитета на служителите им и за въвеждането на добри HR, социални и екологични практики.

Вашият Employer Branding е независим канал, който има за цел именно да скъси дистанцията между вас и подходящите служители, да ви отличи от останалите работодатели и да разгласява информация за най-отличаващото ви на пазара на труда. Той ще отговори на максимален брой въпроси, които си задават търсещите работа, преди да кандидатстват в компанията. Каналът разгласява информацията по установените канали и социалните мрежи на JobTiger.

Вижте профилите на работодатели, които вече използват услугата и разберете как да се отличиште и вие с твоявашия работодателски профил.
Защо работодателската марка е все по-важна за успеха на фирмите

Свързани публикации