ЕС прие квота за участие на жени в управителните бордове

Европейската комисия е одобрила предложението на комисаря по правосъдието Вивиан Рединг да се въведе квота от минимум 40% женско участие в управителните бордове на компаниите към 2020г. Новината засега е от „туит” на комисар Рединг и предстои официално да бъде потвърдена, съобщава Би Би Си.

Паралелно с новината се разпространява информация още, че предложението е било „разводнено”, като от списъка са били извадени малките и средните предприятия и освен това, квотата щяла да се отнася само до позиции на не-изпълнителни директори. Вивиан Рединг отложи въвеждането на квотата миналия месец, след предупреждение от страна на европейски адвокати, че квотата няма да може да бъде наложена принудително.

Предполага се също, че няма да има конкретни мерки срещу компаниите, които не приложат новата квота. В предварителните версии на предложението е залегнало и правилото, че страни, които вече са положили усилия за подобряване на половия баланс в управителните бордове на компаниите, няма да бъдат засегнати от новата европейска политика.

Преди по-малко от седмица се появи информация, че във Великобритания може да има трудности с постигането на 40 процентния праг за 2020г.

Свързани публикации