Ето и кои са трите най-вдъхновяващи заглавия след края на второто гласуване в „Книгата, която ме вдъхновява“

Това лято е някак по-различно, белязано от вдъхновението от книгите. Книгите, които не ни дават да заспим нощем, книгите, за които искаме да говорим и да споделим със света.

От 4-ти август всеки, който се е вдъхновил от поне една книга, може да я сподели. И не само. Всяка седмица номинираме книги и гласуваме за заглавия. А трите заглавия, които спечелят любовта на публиката, влизат в седмичния Топ 3. Фаворитите от гласуването през първата седмица можете да видите ТУК.

А сега нека видим и кои са заглавията, които вдъхновяват нашите читатели през тази втора седмица от „Книгата, която ме вдъхновява“:

а

На тези триста страници са сбрани наблюденията и прозренията, сериозните и закачливите, на седем различни човека. Всеки е дал от себе си: на героите, историята, посланията. Затова и героите са толкова живи и можеш да ги отличиш един от друг само по няколко дочути реплики. Затова е и лесно да разпознаеш общочовешките копнежи и търсения зад фантастичната фасада: несигурността и желанието да имаш приятели, егоизма и радостта от даването… Все наши си вълнения, нали? (…) „Монетата“ е първа и в още едно. Тя е отпечатък от прохождането на млади творящи човеци. Наистина, за някои от тях това вече е трета издадена книга (след предхождащите „Въже от светлина“ и „Шахтата“); но всеки от авторите и илюстраторите знае, че е в началото на пътя си, и иска да продължи по него, и е готов да даде и време, и сили, и обич, за да стигне един завой по-нататък. В епоха, когато сме свикнали да говорим за оттичането на младите хора от четенето и изкуството, представяш ли си смайването ни, когато срещнахме двадесетина момчета и момичета, които посвещават всеки незает момент на писане, рисуване и търсене къде ще продължи историята. Съществуването на клуб „Светлини сред сенките“ е вълшебство само по себе си. 

б

С това, че е възможно толкова млад БЪЛГАРИН да пише така. Историите му са така вълшебни!

в

‘Изгубеност’ представлява кратки лирични фрагменти, чрез които авторът търси истината, вярата, правотата в битието, в себе си. Изяществото на илюстрациите допълва дълбочината на мислите и като летен полъх оставя усещане за свежест, прозрачност и чистота. ‘Изгубеност’ води читателя по пътя към себеотркиването и в противовес на заглавието намира опорна точка в съдържимото, същественото и истинското.

Ако към тези трима родни финалисти, добавим и двете български заглавия от миналата седмица, става повече от очевидно, че и нашият литературен конкурс следва алгоритмите на подобни надпревари в редица европейски държави. Утвърдената световна класика остава назад, родните автори водят класацията – интересен повод за размисли.

От днес започва и гласуването за следващите заглавия, които да се включат във финалния Топ 30. Тази седмица може да гласувате за 83 заглавия. Ако не откривате вашето любимо заглавие в списъка за гласуване, не се отчайвайте. Можете да го номинирате и следващата седмица да участва в гласуването.

Книгата, която ме вдъхновява

Конкурсът ще продължи 10 седмици, а на 1 ноември – Деня на народните будители – ще обявим Топ 30 на най-вдъхновяващите книги, според вас, нашите читатели.

Публикации от серията