#HRinterview: Евелина Великова, управител на dm България

#HRinterview: Евелина Великова, управител на dm България

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. В тази статия обаче отиваме още едно стъпало по-нагоре в йерархията на гостуващата ни компания, като ви представяме Евелина Великова, управител на dm България. Нейни ресори са „Обучение и развитие“ и „Филиална организация“, а съвместно с Андрей Петров ръководи ресор „Продажби“. Тя е част от ръководството на dm България от основаването на компанията през 2008 г. 

dm България е още една от компаниите, които можете да срещнете на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си?

Най-много харесвам това, че работата ми е интересна и разнообразна, тъй като в dm България отговарям за няколко на пръв поглед много различни ресора – „Обучение и развитие“, „Филиална организация“, „Продажби“, а отскоро и за комуникациите на компанията. Това ми дава възможност да работя с много хора с разнообразни интереси и отговорности.

Много харесвам и това, че ние сме сравнително млада компания и в България все още проправяме пътеки и търсим най-добрите решения за развитието на бизнеса тук. Разбира се, ползваме огромния опит на колегите ни от Австрия и Германия, но е много важно да се адаптираме според изискванията на българския пазар и на клиентите в България. Затова не копирахме директно успешни стратегии от чужбина, а изграждаме почти „от нула“. Това се отнася за развитието на филиалната мрежа, за маркетинговите ни активности, за програмите за обучение и развитие на колегите ни, за подкрепата за въвеждане на дуално обучение в България и така нататък.

Това ми помага за израстването като професионалист и показва, че когато човек харесва работата си, може да се справи с много различни предизвикателства. А удовлетворението от резултатите е много стимулиращо и ме кара всеки ден да влизам с удоволствие в офиса.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Първият е „Защо избрахте dm?”. За нас това е важно, защото показва отношение към компанията, както и че човекът наистина иска да е част от нашето семейство.

Вторият е „Какво знаете за dm?”. Когато кандидатът е отделил време да се подготви за интервюто и е събрал информация, демонстрира, че за него това не е просто поредното интервю, а инвестиция, която ще се изплати във времето.

Третият въпрос е „Как виждате развитието си в dm?“. Ние търсим хора, които искат да растат и да се развиват с компанията. И както dm инвестира в обучение и повишаване на квалификацията, така и очакваме ентусиазъм и желание за учене и израстване от колегите.

Разбира се, по време на интервю не можем да пропуснем и въпросите, свързани с уменията и квалификацията на кандидата. При нас няма шаблон, а посоката на интервюто се определя според конкретната позиция и отговорности.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали?

Ние искаме да изграждаме дългосрочни отношения с нашите служители и затова за нас е много важно да ги задържим. А това става по два начина: с позитивно отношение и с възможности за развитие.

Първото се постига с постоянна подкрепа за колегите ни. Те знаят, че винаги когато имат въпрос, ще получат отговор от по-опитните ни служители и това е практика, която стимулираме в dm. Освен това се стремим да предложим много добри условия на труд и така хората да идват щастливи на работа. Според мен се справяме с това и неслучайно близо 90% колегите ни биха препоръчали dm като добро работно място на приятелите са, а 86% казват, че компанията е добър работодател за семейните.

Що се отнася до възможностите за развитие, в dm България те са много големи. Като млада компания, ние все още растем и се развиваме. За по-малко от 10 години станахме най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас с над 70 магазина в 25 града, но сме амбицирани да продължим да растем. А развитието на компанията означава, че и хората в нея ще имат възможност да израснат професионално. Пример за това е политиката ни да стимулираме и подкрепяме колегите ни да се развиват като ги каним да се кандидатират за свободните позиции в dm.

Освен това нашите колеги имат и много възможности да трупат знания и опит, които ще са полезни за кариерата им. Например, могат да участват в различни работни групи в България или да се включат в международни проекти на концерна dm. Организираме и различни курсове, които им помагат да израснат не само професионално, но и личностно.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

България дава много възможности за кариерно развитие. Икономиката на страната расте, виждаме, че се отварят нови производства, компаниите непрекъснато търсят хора. В Германия, например, където компаниите са с изградена структура и вече утвърден бизнес, би било много по-трудно да се заеме мениджърска позиция на средно или по-високо ниво. Ето защо страната ни може да бъде много привлекателно място за добре подготвените и амбициозни млади хора. А и да не забравяме, че човек се чувства най-добре там, където са корените му.

Ние в dm вярваме в това и най-доброто доказателство е големият брой колеги, които са завършили в чужбина и са се върнали в България. Например голяма част от хората в централния ни офис са учили в Германия или Австрия, стартирали са кариерата си там и в даден момент са се върнали вкъщи. А най-хубавото е, че това не е стъпка назад в професионалното им израстване, а възможност за развитие в голяма международна компания, която е пазарен лидер в Централна и Източна Европа.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

Със сигурност отново бих избрала кариера, която да ми даде възможност да общувам с хора. Освен това не бих искала работата ми да е тясно профилирана в една насока. Отново бих се насочила към интердисциплинарна мениджърска позиция, която предлага професионално израстване в различни посоки. За мен най-важно е да мога да общувам с различни хора и да продължа да се развивам.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очаквам да срещнем ентусиазирани и мотивирани млади хора, които искат да останат и да се развиват в България. От наша страна ще им предложим възможност да се запознаят с компанията не с брошури, а като се срещнат с истинските лица на dm България. Затова на Националните дни на кариерата ще има колеги от централния ни офис, от логистичния ни център и от филиалната ни мрежа. Така гостите на събитието ще имат възможност да усетят духа на компанията ни и да разберат защо dm България е страхотно място за тяхната кариера.

Свързани публикации