Европейската комисия представя планове, в подкрепа на търсещите работа в други европейски държави

Европейската комисия трябва да представи днес, сряда, 08 май, планове за удължаване на периода, през който държавите членки ще са длъжни да подкрепят финансово собствените си граждани, докато те си търсят работа в друга държава от ЕС. Ако плановете бъдат одобрени, това ще означава, че хората, които си търсят препитание извън родината си, но в рамките на ЕС, ще бъдат социално подсигурени за 6 месеца.

Понястоящем, правилата обвързват държавите членки с тримесечни плащания в подобни ситуации. Според Комисията, това не е достатъчно дълъг период, за да си намери човек работа в чужда държава. Всъщност, средният период на търсене на нова работа извън родната страна, обикновено се проточва до 16 месеца.

Сегашните правила изискват от търсещите работа да се прибират в родината си след тримесечно търсене и отново да си подават документите за социални помощи. ЕК намира, че това правило затруднява търсенето на нова работа в чужбина и не позволява на кандидатите да се явяват на достатъчно интервюта.

Предложението е част от 12 нови мерки, които Комисията иска да предприеме, с цел насърчаване свободното движение на трудещи се в рамките на ЕС.

Свързани публикации