Финансова грамотност за начинаещи: на какво не са ни учили в училище?

Финансова грамотност за начинаещи: на какво не са ни учили в училище?

Финансовата грамотност не означава единствено умения за инвестиции на фондовата борса. Финансовата култура в съвременния свят е основно знание, което ни помага да взимаме информирани финансови решения, ефективно да разпределяме бюджета си и да бъдем подготвени с достатъчно средства в извънредни ситуации. Прочетете първата част от нашата поредица Финансова грамотност за начинаещи.

 

Какво е финансова грамотност?

Финансовата грамотност не се отнася единствено до банкери, математици или специалисти. Липсата на фундаментални финансови умения може да повлияе на живота на всеки от нас, като навреди на спестяванията ни или доведе до финансови загуби. Финансовата култура е способността на хората ефективно да използват знания и умения за разумно управление на материалните си ресурси през целия живот.

Ако не сте сигурни във финансовата си грамотност, в интернет има различни онлайн тестове за проверка на финансовата култура, чрез които можете да придобиете обща представа за нивото на познанията си. Основният въпрос, на който могат да отговорят финансово грамотните лица, е: „Как печелите, управлявате и инвестирате парите си?“

Още от съветите на Zaplatomer.bg прочетете тук.

Публикации от серията