Форумът, от който започват хиляди кариери, се случи за 17-а поредна година

Форумът, от който започват хиляди кариери, се случи за 17-а поредна година

На 4 април, с провеждането на пловдивското събитие от „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018 успешно приключи 17-ото издание на най-големия кариерен форум в България. „Национални дни на кариерата“ се организират от JobTiger, а генерален спонсор за 15-а година бе Нестле България.

Кариерният форум събра под един покрив водещи компании, които предлагат свободни работни позиции, и млади хора, които искат да стартират или развият кариерата си. В период от четири седмици представители на общо 187 фирми-работодатели се срещнаха с 12 400 посетители в различни университетски градове на България. Тази година градовете бяха 8 – последователно бяха посетени София, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Свищов, Бургас и Пловдив.

41159623372_2801897e84_k

Изложението е доказал се успешен формат с изградени традиции, чрез който през годините 40 000 търсещи работа или стаж са намерили мечтаната позиция. Чрез регионалните събития работодателите се свързват с местната общност и се запознават със следващото поколение качествени служители. Водещи български и мултинационални компании се възползват да проучат различни български области за качествени кадри, в момент, в който недостигът на квалифицирани специалисти става осезаем.

За посетителите на кариерния форум ползите са още повече. Те получават достъп до водещи работодатели, събрани в рамките на един ден, на едно място. Търсещите работа могат да се срещнат и да поговорят директно със специалистите на отделите за Човешки ресурси на компаниите, а често дори и с мениджърите. Това увеличава шансовете на кандидати с нестандартна подготовка и опит да намерят своето място и шанс за развитие на кариера. Дори да не получат подходящи предложения, изложението дава шанс на присъствалите да се ориентират цялостно за изискванията и нуждите на пазара на труда – какви позиции, специалности и умения търсят работодателите в момента.

40490334654_2d82dd3a44_k

Едно от събитията в тазгодишното издание на форума бе проявата в Габрово. Градът се включи за първи път във формата „Национални дни на кариерата“, маркирайки по този начин първото териториално разширение на форума от 2009 г. насам – знак за възстановяващата се икономика. С 23 фирми-участници и 500 посетители, можем да твърдим, че събитието, организирано в партньорство с Технически университет – Габрово, бе прието много добре от местната общност.

Големите градове по традиция отчетоха силен интерес от работодатели и посетители – София, Пловдив, Варна и Русе имаха съответно 131, 55, 42 и 35 фирми-участници. Забелязва се и тенденция – това важи основно за София, Пловдив и Варна – младите хора да идват по-подготвени на изложението.

41204941901_ab31ce1731_k

Статистиката показва, че в историята на форума един от всеки шест посетители успешно кандидатства за стаж или работа по време или в следствие на направен контакт с работодател на „Национални дни на кариерата“. Затова очакванията са и тази година около 2000 млади хора да стартират или надградят своята кариера в пряко следствие от най-успешното кариерно събитие в България.

За тези, които не успяха да посетят или да се включат във форума, остават следващите кариерни събития на JobTiger:

Ако сте работодател, който обмисля присъствие на кариерен форум, имайте предвид, че местата за Виртуалните дни на кариерата и есенните секторни Дни на кариерата са ограничени – към момента вече над 70 от тях са заети. По-ранната регистрация осигурява освен ценово предимство и възможност да се избере по-добра позиция в изложбената площ, така и осигурено присъствие в маркетинговите материали и кампанията за събитието.

Свързани публикации