Галина Георгиева, „Дунапак“: Стажантите вливат нова сила в екипа ни

През колко етапа минава изработването на една опаковка, преди да стигне до крайния клиент? Това и още много интересни факти ще научите от разговора ни с Галина Георгиева, ръководител „Човешки ресурси“ в „Дунапак Родина“, който проведохме на Национални дни на кариерата в Пловдив.

Компанията слага началото на бранша за производство на хартия в България още през 1962 година. От 2002 е част от австрийския холдинг „Принцхорн“, в който влизат компании за производство на хартия, велпапе и опаковки и събиране и оползотворяване  на отпадъчна хартия в 13 държави. „Затворили сме целия производствен цикъл: събираме отпадъчна хартия, произвеждаме хартия за производствени опаковки, после самите опаковки и обратно – така 98% от хартията, която влиза в нашите опаковки е изцяло от рециклирани материали“, каза Галина.

В Дунапак работят около 150 души и екипът расте заради новите производствени линии. Заетите са с хора с инженерно и икономическо образование, както и кадри със средно образование. Стажантската програма се провежда за осма поредна година. През 2011 трима от стажантите са останали на постоянен трудов договор, а тази година са обособени пет стажантски места.

„В България доскоро имаше само една университетска специалност за този бранш – „Целулоза и хартия“ в София – и завършваха десетина души. В Пловдив вече има „Полиграфия“ и „Опаковъчна техника“ и все по-тясно работим с Техническия университет. Имаме трима студенти, които още не са завършили, но вече работят при нас“.

От Галина научихме още, че учебните материали, по които учат студентите, са доста изостанали и това, което виждат по време на практика безкрайно много се различава от това, което са чели и учили в университета. Специалистите в „Дунапак“ помагат с материали и практики на студентите, за да им покажат в реална среда как се създава, произвежда и тества една опаковка преди да стигне до крайния клиент.

Положителното е, че „студентите са все по-активни и все по-настоятелно ни търсят за подготовка на курсови и дипломни работи“, сподели Галина.

Публикации от серията