Горещ телефон за българските работници в Израел

От март 2013 г. българските работници в Израел ще могат да подават жалби на горещ телефон. Обаждания ще се приемат в периода 8-16 часа като извън този часови период ще се осъществява гласово записване. Всяка жалба ще бъда разгледана индивидуално, каза вчера в МТСП министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави.

Израел ще предоставя периодична информация за българските работници, както и тримесечни поименни справки за тяхното местонахождение, информация за напусналите работници, постъпилите жалби и движението по тях. Изпълнението на Спогодбата продължава. Документът помага както на българските работници, останали временно без работа, така и на бизнеса в Израел, подчерта министър Младенов. По неговите думи тази година МТСП чрез АЗ ще ускори изпращането на още 1600 работници към настоящите 800. Целта е до първото полугодие на 2014 г. да се изпълни квотата от 3 500 строителни работници, наети за временна заетост в Израел.

За целта Агенцията по заетостта, с помощта на израелското посолство, ще организира информационни дни в София и Бургас. Ще бъдат поканени потенциални кандидати по Спогодбата, обясни изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова.

Свързани публикации