Градовете с най-кратко работно време в света

Градовете с най-кратко работно време в света

Наскоро ви представихме експеримента с шестчасовия работен ден, който продължава в Швеция – както в някои държавни институции, така и в частния сектор. Истината е, че идеята за ползите от по-краткото работно време не е осенила шведите в последните години. В света съществува традиция в тази посока. Тя почива на представата, че пълноценно живеещият човек, който отделя достатъчно време на личните си дела, е по-мотивиран, по-ефикасен и по-успешен в работата си.

Днес избрахме да ви запознаем с класацията на градовете по света, в които работят най-малко часове в годината. Изследването, благодарение на което разполагаме с резултатите, е проведено от Обединената банка на Швейцария в повече от седемдесет града и е цитирано от CNN.

  1. Париж

Най-лекият работен график поставя парижаните на първо място в тази класация. Те работят едва по 1 604 часа годишно или средно по около 35 часа на седмица. За сравнение, в Хонконг – града с най-натоварена програма, работят по 2 606 часа годишно или по повече от 50 часа на седмица.

Друго предимство на жителите на френската столица е, че разполагат с 29 дни платен отпуск на година. 35-часовата работна седмица е въведена във Франция още през 2000 г. с цел да насърчи наемането на повече хора на работа. Различни реформи са смекчили тези правила за десетилетие и половина, но явно те все още оказват влияние за ограничаване на работното време.

  1. Лион

На второ място в списъка също е френски град – Лион. Резултатът му се доближава до този на Париж. Жителите на града работят само с 27 часа на година повече от парижаните.

  1. Москва

На трето място се нарежда руската столица. Служителят в Москва работи средно по 1 647 часа на година и се радва на завидните 31 дни платен отпуск.

  1. Хелзинки

Отправяме се на запад от Русия, към Финландия, a по-конкретно, към столицата Хелзинки. Цифрите тук също са красноречиви:  1 659 работни часа на година и 29 дни отпуск. Освен това Финландия е сочена като държавата, която е на челна позиция в подготовката на кадри според класацията на Световния икономически форум.

  1. Виена

Виена е град с добра репутация по отношение на високия стандарт на живот и стабилната инфраструктура, която предлага. Освен това е вторият най-добър град за живеене в света след Мелбърн, Австралия. Може би нейните 1 678 работни часа на година и 27 дни отпуск са допринесли за отличието.

  1. Милано

В италианската модна столица работят само 13 часа повече от виенчани.

  1. Копенхаген

Дали 1 697-те работни часа годишно са една от причините Дания да бъде сред страните с най-щастливо население според статистиката на ООН?

  1. Люксембург

Освен с националното си богатство, жителите на Люксембург могат да се похвалят с най-дългия платен годишен отпуск – 32 дни.

  1. Вилнюс

За 365 дни столичаните в Литва пък прекарват 1 716 часа на работното си място.

  1. Брюксел

Въпреки че Брюксел е сърцето на европейската политика, жителите на белгийската столица не се изтощават от работа – 1 717 часа на година, но имат най-малко полагащи се дни платен отпуск в Европа – едва 18.

Свързани публикации