Гръцката безработица води до „изтичане на мозъци”

Младежката безработица в Гърция постепенно води до „изтичане на мозъци” от страната, твърди BBC. Кризата на пазара на труда в южната ни съседка е невиждана в последните години. Общото ниво на безработица е 27%, но младите хора между 16 и 25-годишна възраст са масово без работа. При тях нивото на безработица е 64.2%.

Всичко това принуждава абитуриентите и най-вече абсолвентите да се ориентират към емиграция. Скорошно проучване на Солунския университет е установило, че от началото на кризата през 2010г. от страната са се изселили над 120 хиляди души. Само за миналата година заминаващите трайно за Германия гърци са се увеличили с 40%.

Тенденцията е много притеснителна, тъй като се изселват предимно млади и квалифицирани хора. Една интервюирана гъркиня споделя, че икономиката няма да се оправи, тъй като образованите ще отидат в чужбина и в страната ще остане само застаряващото население, което означава липса на перспективи за икономическо развитие.

Преди началото на гръцката криза в страната безработицата е била 12%, припомня BBC. Младежката безработица пък е била 31%, което означава, че за три години тя е нараснала повече от два пъти.

Свързани публикации