Гърция оглави класацията за безработица

Безработицата в Гърция отбеляза нов рекорд – 26.8% от жителите на южната ни съседка са без работно място. Това е и най-високата стойност, отчитана някога в рамките на Европейския съюз, подчертава BBC.

Официалните данни се отнасят за октомври 2012г. По този показател Гърция изпревари друга членка на ЕС, която доскоро държеше водачеството в незавидната класация – Испания. Причина за тежката ситуация на пазара на работна ръка е затъналата в рецесия гръцка икономика, която допълнително страда от мерките за икономии, наложени от правителството. До момента Европейската централна банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия са гласували заеми в размер на 240 милиарда евро за Гърция, като две трети от финансовите траншове вече са преведени на южната ни съседка.

В това време се появиха и данните за испанската безработица – за следващия календарен месец, ноември, Испания отчита 26.6% безработни. Страната също се бори с тежката икономическа криза, а правителството реже разходите, за да ограничи нарастването на финансовия дълг.

Проблемът с постоянно нарастващата безработица в Гърция започна през 2010г., когато бяха гласувани първите заеми за почти колабиралата гръцка икономика. Оттогава нивото на безработица се е повишило над два пъти, а експерти очакват, че това не е дъното и броят на незаетите лица ще прескочи границите на 30%.

Свързани публикации