Гърция закри обществената си национална телевизия

Гръцкото правителство закри обществената телевизия ERT, с пояснението, че тази институция е „кътче за пилеене на пари”, съобщи BBC. Зрителите на канала останали изумени, когато вечерта във вторник излъчването спряло и от телевизорите им изчезнал всякакъв образ. Всички служители са уволнени – общо, около 2500 души.

Този ход е поредният в стратегията на правителството да овладее държавните разходи, да повиши данъците и да извади страната от рецесия. Правителственият говорител Симос Кедикоглу заяви буквално: „ERT е случай на изключителна липса на прозрачност и невероятно разточителство. Това приключва сега.”

Уволнените ще получат финансово обезщетение и ще имат право да се кандидатират за постъпване на работа повторно, когато телевизията се появи отново, вече в преструктуриран и умален вариант на обществен канал. Новината за уволнението на екипа е сюрпризирала работещите в телевизията, съобщи източник от медията.

Хиляди гърци са се събрали около сградата на ERT, за да протестират срещу решението на правителството. Съюзът на журналистите в Атина е обявил пък 48-часова стачка, в подкрепа на уволнените.

Обществената гръцка телевизия е основана през 1938г. Досега тя се финансираше от директна такса, в размер на 4.80 Евро месечно, която се начисляваше към сметката за ток на всяко домакинство. Институцията администрираше три телевизионни канала, четири радиостанции, регионални радиопредаватели и секция за чужбина – „Гласът на Гърция”.

През април правителството прие решение да съкрати 15 000 държавни служители до края на идната година и закриването на ERT е част от тези мерки. Това е необходимо условие, за да получи страната следващ транш международни финансови помощи.

Свързани публикации