Хоум офисът е сред най-търсените придобивки от служителите

Хоум офисът е сред най-търсените придобивки от служителите

На кое място е хоум офисът във вашата класация на придобивките, които искате да имате на работа? За много от рабoтещите това е една от най-търсените възможности.

Ако и вие обичате да работите от вкъщи, вижте в кои сектори е най-вероятно да се възползвате от тази придобивка. Какви са предимствата и недостатъците на хоум офиса? Прочетете повече в статията на Zaplatomer.bg.

Все повече служители искат да ползват хоум офис, а компаниите все по-често го предлагат, особено в секторите, в които компютър и интернет връзка са достатъчни за работа. Освен това заради неотминаващата пандемия хоум офисът бързо се превърна в необходимост.

 

Zaplatomer.bg

Гъвкавостта на работното място е най-важна за служителите

По данни на Zaplatomer.bg (Paylab) работата от вкъщи, която принадлежи към гъвкавите работни практики, е сред най-предпочитаните допълнителни придобивки от служителите непосредствено след гъвкавото работно време и допълнителния отпуск. Нарастващата популярност на бенефитите, които предоставят на повече служители свобода в управлението на работното им време, се вижда и в обявите за работа. Хоум офисът все по-често се предлага в обявите за работа, публикувани в JobTiger.bg.

 

Кои са позициите, при които най-често има възможност за работа от вкъщи?

Сред позициите, при които работата от вкъщи е достъпна за повечето служители са IT специалисти, програмисти, PR, маркетинг специалисти и журналисти, мениджъри проекти, преводачи, анализатори, специалисти онлайн търговия, дизайнери, мениджъри и административни служители. Често тази възможност се предоставя на и на топ мениджмънта. Обратно, помощният персонал, квалифицираните работници и служителите в сферата на услугите имат много ограничени възможности за работа от вкъщи, тъй като работата им зависи от физическото им присъствие на работното място.

homeoffice_1

homeoffice_2

Правила за работа от вкъщи

В компаниите съществуват различни варианти на тази придобивка. Някои фирми позволяват на служителите си да работят от вкъщи определен брой дни в месеца, а други – няколко дни в седмицата.

Някои служители ходят на работа само ако имат насрочени срещи или друго мероприятие, което изисква личното им присъствие. Не са малко случаите, в които човек може да работи за компания от другата страна на земното кълбо.

Хоум офисът зависи от естеството на работните задължения, следователно тази опция може да се използва само ако не е необходимо човек да присъства физически на работното си място, за да върши работата си. Например продавачите, полицаите, лекарите и много други служители нямат възможност за работа от вкъщи.

 

5 причини, поради които хората предпочитат хоум офис

  • Разнообразяване на средата – Еднаквият маршрут до офиса всеки ден може да действа демотивиращо. Промяната на рутината от време на време може да бъде полезна.
  • Без разсейване от колегите – Никой не идва вкъщи при вас с въпроси и не ви смущават разговорите или телефонните обаждания на колегите.
  • Можете да работите дори ако не се чувствате добре или децата ви са болни – В този случай не се налага да изтичате до личния си лекар за болничен, а работата от вкъщи е добра алтернатива.
  • Можете да посрещнете техник или куриер в работно време – Работното време на куриери, техници или сервизи съвпада с вашето, но ако ползвате хоум офис няма проблем.
  • Не губите време – Колко време ви отнема ежедневното пътуване до работа?

5 причини, поради които хората не ползват хоум офис

  • Нямате условия за работа от вкъщи – На работното си място имате бюро, удобен стол или втори монитор. Вкъщи обикновено се налага да работите от дивана или масата, което може да не е удобно за всички.
  • Без социализация – Нека бъдем честни, работата не означава единствено задачи, планове и цели – контактът с колеги също е важен. Хората, които прекарват по-голямата част от работното си време у дома, споделят, че социализацията е едно от нещата, което им липсва най-много.
  • Домашната обстановка разсейва – У дома имате телевизор, шефът не вижда монитора ви или дали гледате кучето или децата си. Работата често е последното нещо, върху което можете да се съсредоточите.
  • Липса на движение – Отиването до офиса и връщането от работа също означават полезно ежедневно движение. Ако често пропускате тази част от деня и прекарвате по-голямата част от времето си у дома, вие се лишавате това.
  • Проблеми с концентрацията и производителността – За някои хора пълноценната концентрация означава ясно разграничаване на личното пространство от работата, а това е трудно, когато ползвате хоум офис. Ако работният ви ритуал (обличане за работа сутрин и отиване в офиса) е важен за вашата производителност, възползвайте се от възможността за работа от вкъщи само когато е необходимо.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации