HR политики и правила в 140 символа – нова инициатива в Twitter

Социалната мрежа Twitter има множество фенове, макар и в България, те да не са чак толкова многобройни, колкото в САЩ и Западна Европа. „Туитератите”, както често биват наричани най-запалените потребители на този сайт, често подемат различни инициативи, които, благодарение на хаштаговете (обозначени с # съобщения), стават популярни сред мнозина и повличат след себе си лавина от последващи отговори.

Наскоро започна интересен експеримент на англоезичните туитерати, занимаващи се с HR и трудово законодателство. Те опитват под хаштага #shorterHR да дефинират HR политики и правила, в рамките на позволените от Twitter 140 знака. Инициативата е наистина любопитна и дава възможност да се помисли сериозно върху варианта, HR правилниците на всяка компания, да бъдат съкратени до своята чиста смислова есенция. Ето и някои от най-сполучливите предложения. (В българския превод е възможно да има изказвания, които са по-дълги от 140 знака, поради различната дължина на българските думи.)

„Обяснете нещата, слушайте служителите, вземете решение. Обяснете всичко внимателно.”

„Не уволнявайте бременни жени. Никога.”

„Политика за интернет: Ако не можете да кажете нещо мило, не казвайте нищо.”

„Спрете да се занимавате с глупости. Заемете се с работата си.”

„Дрес код: не отивате на клуб, не си прекопавате градината и не отивате на плаж. [NB. За адвокати да се замени с „Отивате на погребение”. ]

„Бъдете чувствителни. (Идва да замени всички HR политики и правила.)”

„Политика за мейлите: Включете си мозъка, преди да натиснете „Send”.”

„Наели сме ви, защото сте разумен възрастен. Моля, дръжте се като такъв.”

„Процедура по подобряване на представянето: Морков с/у тояга. Тоягата печели.”

„Повишение на заплатата извън планирания срок: Не сте CEO? Нямате шанс.”

А вие какво бихте добавили? Имате ли чувството, че можете да предложите нещо конкурентно на горецитираното народно творчество?

Свързани публикации