#HRInterview – Дарина Гичева, Експерт „Подбор на персонал“ в Regiocom

regicom

Запознайте се с г-жа Дарина Гичева, Експерт „Подбор на персонал“ в Regiocom. Разговаряхме с нея по някои важни HR теми – за работодателската марка, за кандидатстването за работа, за бизнес климата в България. Интервюто предшества наближаващото варненско издание на специализирания кариерен форум „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг.

  1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка?

Разбира се. Интервюто е своеобразна първа среща „лице в лице“ на кандидата за работа с представител на компанията. В този смисъл първото впечатление и в двете посоки от изключително значение. То остава трайно, а устната реклама може да доведе след себе си нови кандидати за работа. Интервюиращият изтъква предимствата да работиш за компанията, нейната философия, фирмена политика и цели. Всички изявления трябва да бъдат реалистични, а обещанията изпълними.

  1. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

Несериозно отношение по време на интервюто – кандидатът закъснява, разсеян е, често прекъсва интервюиращия, държи се агресивно, арогантно или неадекватно.

  1. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Да оцени потенциала за развитие на кандидатите.

В личен план – да не спира да търси нови възможности, да е отворен за нови идеи и винаги изпълнен с ентусиазъм. В същото време да остава търпелив и дипломатичен с кандидатите и с колегите.

  1. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Региоком е клон на чуждестранна компания и работим по немски стандарти. В рамките на работния ден всички съвестно и ефективно изпълняваме задълженията си. Но всяка свободна минута, от идването на работа, през паузите и преди тръгване, прекарваме заедно, общуваме, смеем се и споделяме по-лични теми, обменяме информация. Прекарваме повече време на работа сред колеги, отколкото у дома и е важно да ни е приятно и забавно. А това е лесно постижимо.

  1. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Отлични условия на труд, грижа за хората, млад дух и настроение. Важо е да се спомене, че обученията, повишаването на компетенциите и постоянното развитие са наша цел, фирмена философия и постоянен стремеж!

  1. Според Вас кои качества е важно да развиват младите ИТ специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Да не спират да се ограмотяват, търпение, постоянство и лоялност.

  1. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

Кадрите, които България може да предложи, са високо интелигентни, талантливи и добре образовани. Владеенето на чужди езици е на ниво, образованието е достъпно. Цената на труда все още е изгодна за чуждестранните инвеститори. Работната атмосфера в страната ни се отличава със свободен дух и приятелски отношения.

По отношение на финансовите показатели и инструменти, оставям коментара на професионалистите в тази област.

  1. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

Наред с професионализма, важно е да съхраняваме чисто човешките отношения на работното място.

Новодошлите кандидати, които и без друго често са притеснени, трябва да се чувстват спокойни и да бъдат добре предразположени. Дори кандидатът да не е подходящ за позицията, у него трябва да остане чувството, че е оценен.

Ако сте любопитни да се запознаете с възможностите за развитие в Regiocom и още над 20 компании в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг, заповядайте на варненското издание на „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг в морската столица, на 18 октомври, в Swiss Bellhotel.

Публикации от серията