#HRinterview – Гергана Маркова, HR Manager, EGT Interactive

#HRinterview – Гергана Маркова, HR Manager, EGT Interactive

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Днешният ни разговор е с Гергана Маркова, HR Manager, EGT Interactive, която се съгласи да отговори на нашите въпроси. Компанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си?

В работата си най-много харесвам възможността да правя различни малки неща, които карат хората около мен да се чувстват по-добре. Зарежда ме постоянното общуване с умни и устремени хора, които искат да се развиват и те предизвикват да търсиш често смели решения на нови проблеми. И далеч не на последно място – харесва ми това, че HR професията логично предразполага към създаване на приятелства в работна среда.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

За да отговоря, добре е да спомена, че за мен подборът на първо място е отговорност към кандидата, тъй като участваш в процеса на вземане на решение къде би искал да работи този човек. По тази причина е добре да бъдем оптимално честни. Трите най-важни въпроса за мен са:

  • Какво би искал да чуеш по време на интервюто, така че като си тръгнеш, да си кажеш „Много искам да работя в тази компания!“?
  • Ако три компаниии ти предложат същата позиция, кои са първите три неща, които ще натежат в избора ти коя оферта да приемеш?
  • Според теб с какво те запомнят хората?

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали?

Най-добрата практика според мен е още в процеса по подбор – „да сложиш картите на масата“ – когато опишеш реалистично позицията и компанията, за служителите няма „изненади“, които да доведат до желанието им да напуснат. Другото, също толкова важно нещо, е да създаваш среда, в която служителите са не само колеги, но и приятели.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Да работи в България не е трудно да го убедя, поне не и в IT сектора. Да живее в България е по-сложната част от този процес на убеждаване. 🙂 Според мен за един млад човек най-важно е да получи възможност да натрупа знания, които го правят конкурентен на хора, които практикуват същата професия, но в друга държава. Ако успееш да му предложиш това, вече имаш шанс за успех.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

Сигурно всички HR-и отговаряме еднакво на този въпрос, но да, не бих избрала друга професия, защото вярвам, че именно за настоящата имам нужния талант. 🙂

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очакванията ми са консистентни с тези, които имах и бяха оправдани в предходните години – да има много хора, не само млади, които търсят възможности, които са любопитни, приветливи и готови за предизвикателства. Ще им предложим най-вече добро отношение, защото то е ключът не просто към потенциалните кандидати, то е ключът към хората изобщо.

 

Свързани публикации