#HRInterview – HR екип на Coca Cola European Partners

CCЗапознайте се с г-жа Йоанна Георгиева – Експерт, подбор на персонала, и г-жа Десислава Кечева, Експерт, подбор на персонала, в Coca Cola European Partners. Те се съгласиха да отговорят на едни от най-любопитните HR въпроси в последно време, точно преди предстоящото осмо издание на специализирания кариерен форум „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг.

  1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка

Деси: Считам, че интервюто е отличителен белег за всяка компания и е изключително важна стъпка в процеса по подбор на кандидатите. Като международна компания, Кока-Кола Юръпиън Партнърс също така има изграден модел на интервюиране. Важно е работодателите да разберат, че в днешно време конкуренцията е голяма и не само кандидатите трябва да оставят добро впечатление, а и компанията от своя страна.
Начинът, по който ще посрещнеш един кандидат, ще го поздравиш и ще му благодариш за отделеното време са отличителни белези за нас, както и обратната връзка след интервюто – това са само част от нещата, на които държим.
Благодарение на професионализма на колегите и добре подбрания екип,  много от кандидатите ни споделят, че по време на интервюто са усетили приятелско отношение. 

  1. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

Йоанна: Обикновено имам интуиция за неподходящите за организацията хора. Веднага си личи кога един кандидат не е сериозен – закъснява и не предупреждава за предстоящата ситуация, не е проучил компанията ни (въпреки, че представляваме един от най-значителните в световен мащаб брандове, бизнес моделът ни е специфичен и заслужава задълбочаване). Негативно впечатление ми прави когато човек не изразява позиция, не се аргументира за избора си, оставя се на течението. Липсата на целенасочени към ролята въпроси със сигурност говори за липса на интерес и повърхностно отношение. Подобен профил кандидати със сигурност не са в нашата таргет група, но за наша радост работодателската марка на компанията ни ‚продава‘ успешно ролите ни и по-рядко изпадаме в подобни сценарии.  

  1. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Деси: Не бих могла да споделя само 1 предизвикателство, тъй като в ежедневната ми работа се сблъсквам с редица такива.
От една страна, това е да намерим подходящите кандидати за всяка позиция, а от друга – да поддържаме баланс в комуникацията с Бизнеса. Също така важна стъпка е да спазваме стандартите и процесите на работа, съгласувани с глобалните политики на компанията.

  1. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Йоанна: Работният ни ден започва в 09ч с организирана програма за деня и седмицата, която в движение често се допълва. Стараем се да започнем деня с чаша топло кафе ( напоследък капучино) и бърз преглед на приоритетите.

Комуникацията ни с колегите е непрекъсната – освен по традиционните канали като телефон, чат, комуникатор,  но и в т.н ‘recreation area’ , където често нашите проактивни колеги организират разнообразни събития. ( Engagement committee & Sofia Connect).  Следобедът се отбелязва с кафе, a за много от колегите и някой от нашите напитки, налични в хладилните ни витрини (най-често кола). Освен традиционните интервюта, голяма част от времето ни преминава в срещи с бизнес партньори, вътрешни ключови клиенти. Значително внимание обръщаме и на нашата ERP система, за да осигуряваме спазване на стандартите на ролите ни.

Със сигурност можем да кажем, че атмосферата в организацията ни е приятелска и с удоволствие представляваме професията си именно в ‚Coca-Cola European Partners’.

  1. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Деси: Важно е компанията да е привлекателна за младите хора. Стараем се да създаваме иновативна атмосфера на работа, която да поощрява креативността на колегите ни. Офисът е коренно различен от това, което се влагаше в идеята за работно пространство преди години, а именно „бюро+стол+компютър“.
Нашият офис е олицетворение на културата и духа на компанията. Отличителен е със специалния брандинг и местата за отдих. Модерна среда в комбинация с достъпността на локацията правят офисът ни едно желано място за работа, стимулират активната и непринудена комуникация между колегите. 

  1. Според Вас кои качества е важно да развиват младите финансови специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Йоанна: Като задължително условие бих поставила е да имат дългосрочен интерес за развитие в областта-  именно тогава хората имат силна вътрешна мотивация и желание да учат и се изграждат като специалисти.  Стараем се да намираме хора, които отговарят на нашите ценности- обръщаме внимание на желанието им да подобряват процеси, да предлагат и внедряват нови идеи, да поддържат екипния дух.
Тъй като в нашата организация голяма част от ръководните роли са заемат от служителите ни, за нас е важно освен отлични експерти, хората да бъдат успешни ментори, да ръководят умело процесите, да балансират между лични и професионални отношения. 

  1. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

Деси: България е отлично място за инвестиции, работа и живот.  В страната ни има наистина качествени и образовани хора, както и добра традиция във финансовия сектор. Тенденциите показват навлизането на все по-иновативни решения в бизнеса, което улеснява и работата на хората.
Това, което прави впечатление е, все по-голямата конкуренция сред навлизащите компании, мобилността на младите, но и по-трудната им ангажираност. Това произтича от възможността да избират сред множеството компании на пазара на труда в България.

  1. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

Йоанна: Като професионалист в HR сферата, за мен е важно да познавам много добре пазарът, бизнес средата, конкуренцията. Старая се да съм в крак с тенденциите и да оптимизирам и подобрявам процесите, за да съм по-близо до хората.
Важно за мен е освен да открия точните хора, да спазвам същевременно и бизнес стандартите и да осигурявам ефективност и оптимизация на разходите. Считам, че представителите на отдел ‚човешки ресурси‘, независимо от профила им, е задължително да говорят на езика на бизнеса, да измерват резултатите и възвращаемостта на вложените средства.

Ако сте любопитни да се запознаете с възможностите за развитие в Coca Cola European Partners и още над 80 компании в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг, заповядайте на осмото издание на „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Кариерният форум ще се проведе в три академични града: 
София – 12 октомври в Интерпред – СТЦ София
Пловдив – 16 октомври – Пловдивски панаир – Конгресен център
Варна – 18 октомври – Swiss Bellhotel

Публикации от серията