#HRInterview: Искра Иванова, Eксперт „Идентифициране и привличане на таланти“ в Кока-Кола ХБК България АД

#HRInterview: Искра Иванова, Eксперт „Идентифициране и привличане на таланти“ в Кока-Кола ХБК България АД

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Искра Иванова, експерт „Идентифициране и привличане на таланти“ в Кока-Кола ХБК България АД, която се съгласи да отговори на нашите въпроси. Компанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си? 

Отговорът може да бъде много кратък или много дълъг. Краткият – безкрайно много харесвам чисто професионално самата си работа – разнообразието, динамиката, свободата, предизвикателствата, които срещам всеки ден и факта, че 2,5 г. по-късно нямам ден, в който да не съм научила или направила нещо ново. Дългият – възможността да бъде част от нещо наистина голямо и наистина добро, от един екип с голямо сърце, много хъс и енергия и това, че работя в Кока-Кола Хеленик България – компания, която не се стреми към нищо по-малко от това да бъде неоспорим лидер на пазара, но винаги с максимална грижа, както към служителите, така и към обществото. И не на последно място – разбира се, нашите марки!

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Най-важният въпрос за мен, колкото и странно да звучи, е „Защо се виждаме днес?“. Вярвам, че почти всичко може да бъде научено, но само и единствено, ако човек е наистина мотивиран. Моето стандартно интервю следва фразата на Хайтов от разказа „Мъжки времена“: „.. едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто да го направиш.“ Опитвам се първо да разбра дали и защо кандидатът има желание да стане част от нашия екип и да заеме дадената позиция – иска ли; след това продължавам към изследване на неговите компетенции и умения – може ли; и едва накрая по важност за мен е конкретиката на неговият опит – какво е правил или какво би направил, започвайки работа при нас.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали? 

В Кока-Кола Хеленик имаме особено силен фокус към привличането на таланти и задържането на нашите служители. Правим изключително много в тази посока, включително провеждаме ежегодно проучване на ангажираността и работни срещи за обсъждане на резултатите и за изграждане на планове за ангажираност на екипите. Много от моите колеги са израснали в компанията – личностно  и професионално: над 80% от мениджърските позиции са заемат след вътрешни промоции. Задържа ни чувството, че сме част от голямо семейство – и като всяко семейство, минаваме заедно и през трудни, и през щастливи моменти. Това, което обаче е в ДНК-то на Кока-Кола Хеленик и действа изключително силно за формирането на ангажираност, е нагласата, че ние служителите се усещаме и действаме като собственици на бизнеса и това, което правим е „наше“, а не просто работа.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Кока-Кола Хеленик е международна компания с изключително широк спектър от дейности, респективно позиции. В България оперират няколко дружества от групата Кока-Кола Хеленик. Това ни прави наистина уникални – независимо какви кариерни аспирации притежават младежите, ние като компания имаме възможност да им предложим интересна и развиваща позиция – както в областта на Производството, Логистиката, Продажбите, Маркетинга, Финансите и Връзки с обществеността, така и в Центъра за споделени услуги в областта на Финанси и ЧР, който работи за всички 28 страни от групата Кока-Кола Хеленик, дори и в IT системи и решения. В нашата сграда се говорят 12 езика и работят служители от три континента. Вярвам, че ако младежите търсят мултикултура среда и работа в компания – лидер на пазара, в която могат да се учат и развиват, не е нужно да гледат навън. Младите професионалисти могат да дадат отличен старт на кариерата си тук, в България, без да пренебрегват близките си и да се чувстват част от бъдещето на страната ни.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо? 

Отново бих избрала „Човешки ресурси“ – заради това, че работя с много и различни хора и се докосвам до всяка част от бизнеса.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очакваме посетителите на Национални дни на кариерата на щанд 38, за да се запознаем и да поговорим за интересните ни възможности за старт на кариерата и професионално развитие.

Ще представим успешната ни двугодишна management trainee програма за развитие на лидерския потенциал Rise, ще разкажем за 3-месечната ни лятна стажантска програма Coke Internship и активните позиции, подходящи за млади хора в началото на своята кариера.

Свързани публикации