#HRinterview: Лаура Лазарова – Recruiter, Paysafe Group

#HRinterview: Лаура Лазарова – Recruiter, Paysafe Group

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Лаура Лазарова – Recruiter, Paysafe GroupКомпанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си?

Не бих могла да изброя всички причини, поради които обичам работата си. Със сигурност една от тях е отговорността да намериш правилния човек за точната позиция. Пазарът на труда не е малък и понякога това е истинско предизвикателство. Друга причина е възможността да комуникирам с всички части на бизнеса, което ми позволява постоянно да обогатявам знанията си в различни области и да се усъвършенствам като професионалист.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

В Пейсейф всяко интервю е различно, тъй като се стремим да сме ориентирани към кандидата, който стои срещу нас. Разбира се, винаги има въпроси, чиито отговор държа да науча по време на интервюто си с кандидат – Коя част от описанието на позицията го е привлякла да кандидатства по дадената обява и защо? С кои свои качества смята, че би могъл да допринесе за развитието на отдела/екипа, за който кандидатства и кои са тези, които би искал да доразвие, но не е имал възможност досега? Как ние, като работодател, бихме могли да го мотивираме, така че да върши работата си с удоволствие и да иска да се развива вътре в компанията?

Коя е най-добрата практика за задържане на служители, която сте използвали?

Моята работа е свързана основно с подбора на персонал, затова нямам голям опит в използването на различни практики за задържане на служителите. Със сигурност обаче виждам това, което работи в Пейсейф, а именно – постоянна обратна връзка от страна на преките ръководители към служителите; отворена комуникация и за двете страни; възможности за различни обучения, свързани със заеманата позиция, но и не само; добър баланс между работа и свободно време; възможности за развитие, както вертикално в йерархията, така и хоризонтално в различните отдели на компанията.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Аз съм много щастлива от тенденцията, която се наблюдава в последно време, много млади и образовани българи, учили в чужбина, да имат желание да се върнат и развиват в България. Вярвам, че подобно решение е преди всичко лично и разбира се комплексно, тъй като съчетава в себе си редица фактори. Това което бих им казала е, че в България те ще имат възможността да развият свободно своят потенциал, да се докоснат до високите технологии и последните тенденции в бизнеса, докато са близо до своите семейства и приятели.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

Образованието ми е в областта на човешките ресурси, така че най-вероятно отново бих избрала професията, която имам и в момента. Откакто работя в Пейсейф обаче, развих голям интерес и в областта на риска, свързан с онлайн разплащанията. До преди това не съм подозирала колко много неща стоят зад това плащанията ни да са възможно най-сигурни и защитени. Ако не бях взела отдавна решението да се развивам в областта на човешките ресурси, може би щях да се насоча именно към риск сферата .

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очаквам да се запознаем с още повече потенциални кандидати, на които ще имаме възможността да разкажем какви са новостите около Пейсейф и какво ни предстои. Подобен род събития ни позволяват да получим така ценната за нас обратна връзка от активно търсещите работа, както и да усетим пулса на пазара. Тази година отново ще имаме много позиции в отделите ИТ, Риск, Обслужване на клиенти и Финанси, така че очакваме с нетърпение всички търсещи динамика и нови предизвикателства хора на Национални дни на кариерата 2018.

Свързани публикации