#HRInterview – Магдалена Илиева, HR Specialist в Astound Commerce

As.

Представяме ви г-жа Магдалена Илиева, HR Specialist в Astound Commerce. Тя отдели време, за да отговори на серия от въпроси, засягащи някои от централните проблеми на бранша. Това се случи точно преди варненското издание на специализирания кариерен форум „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг.

 1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка?

Една от основните цели на brand communication е да създаде правилните послания, да определи ясен и точен тон и да ги предаде на подходящите хора чрез подходящите канали.

HR специалистът отговаря за привличането на експертите в дадената организация. Това е „входната точка“, където кандидатите започват да оформят мнение за компанията. Изключително важно е как отдел „Човешки ресурси“ публикува/ презентира работните места, как комуникира с кандидатите, как провежда телефонни, скайп или лични интервюта, как предоставя обратна връзка на кандидатите и т.н.

 1. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

 • Когато кандидатът отговаря на повечето въпроси по следния начин – “Всичко е записано в CV-то”
 • Когато кандидатът закъснява без да предупреди
 • Когато кандидатът не показва интерес към бъдещо сътрудничество
 1. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Да разбере очакванията и да гледа в една посока с кандидати, колеги и конкуренти, още повече, когато става дума за IT индустрията – една от най-бързоразвиващите се индустрии в света.

 1. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Всеки ден при нас е различен и динамичен. Изправени сме пред предизвикателни проекти на световно ниво, които ни помагат да вървим напред – индивидуално и като екип. Комуникираме с проектните екипи и клиенти. Стимулираме и инвестираме в нови обучения и повишаване на експертизата на всеки от нас. Споделяме време заедно – на по чаша кафе или чай в кухнята, на сладка раздумка в стаята за отдих или в надпревара – кой ще спечели следващата игра на тенис на маса.

 1. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Astound Commerce има впечатляваща глобална история. Нашата компания стартира преди повече от 17 години в Сан Франциско, САЩ. Ние сме утвърдена Global digital commerce agency. Световноизвестни брандове като Adidas, Puma, Versace, Jimmy Choo, Tommy Hilfiger, Hugo Boss ни доверяват своя бизнес, а ние от своя страна им помагаме да увеличат продажбите си в световен мащаб. Миналата година избрахме Варна за откриване на първия ни офис в България.

Въпреки че сме глобална организация днес, ние пазим нашия индивидуален подход. Без значение каква позиция заемате в Astound Commerce, ще се почувствате част от нашия глобален екип чрез ежедневна комуникация.

И не на последно място – служителите ни напълно споделят и следват основните ценности на компанията.

 1. Според Вас кои качества е важно да развиват младите ИТ специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Гъвкавостта и желанието за обучение и усъвършенстване са много важни, тъй като ИТ индустрията е твърде динамична. Не бива да подценяваме и развитието на личностните умения. Специално при нас – опит с ecommerce platforms е високо ценен.

 1. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

В България има много квалифицирани специалисти, както и добри предпоставки за създаване и  развитие на нови успешни кадри. В същото време страната ни е привлекателна дестинация за чуждестранни инвеститори, които спомагат за развитието на икономиката ни.

 1. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

За мен това не е просто работа. HR специалистът е очите, лицето и сърцето на компанията. Нужно е да притежава палитра от качества и умения, но ключовите за мен са възможност за открита комуникация на различни нива, гъвкавост и мислене извън рамката. Трябва да бъде сензитивен, да гледа в перспектива и винаги да бъде крачка напред. HR специалистът може да изгради среда, в която хората се чувстват комфортно, както и да предизвика желание в потенциалните кандидати да се присъединят към екипа.

Ако сте любопитни да се запознаете с възможностите за развитие в Astound Commerce и още над 20 компании в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг, заповядайте на варненското издание на „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг в морската столица, на 18 октомври, в Swiss Bellhotel.

Публикации от серията