#HRinterview: Нора Найденова и Теодора Аврамова от HRS

#HRinterview: Нора Найденова и Теодора Аврамова от HRS

В рубриката #HRinterview се запознаваме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Нора Найденова, ръководител на екип подбор и Теодора Аврамова, консултант подбор на персонал в HRS. Компанията участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018

Какво най-много харесвате в работата си?

Нора Найденова: Предизвикателствата, пред които се изправяме всеки ден с колегите, възможността да се развивам като People Manager, и възможността да работя по интересни и специфични позиции.

Теодора Аврамова: Онова чувство на вътрешна удовлетвореност, че работата ми прави хората щастливи. Освен че винаги оставам емоционално доволна от целия процес, това всъщност е и моята професия. Реално работя хобито си.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

НН:

  • Дайте пример за позитивна промяна, за която сте допринесъл активно на предишното си работно място?
  • Ако можехте сам да изберете бъдещите си колеги, какви хора щяха да бъдат те?
  • Коя е най-голямата трудност/предизвикателство в професионален план, през която сте преминал? На какво Ви научи тя?

ТА:

  • Защо кандидатствахте чрез HRS Bulgaria? (Хората ни имат за една от най-добрите агенции, която наистина се интересува от кандидатите си.)
  • Защо търсите промяна?
  • Кое Ви прави ценен кадър за бъдещият Ви работодател?

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали?

ТА: Разговор – oткровен, прям, подкрепящ. Всеки има нужда да си каже какво го тревожи.

Трябва да сме съветници. Наблягам особено на плюсовете в една компания, защото много от хората по подразбиране са реалисти с песимистична насоченост. Трябва им трябва малко доза оптимизъм, за да се мотивират и да „прогледнат“ за възможностите.

НН: Въвличането им в интересни и предизвикателни проекти, които да ги развият като професионалисти и да повишат тяхната ангажираност.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

ТА: Точно такива хора ми трябват. Къде са? Да ми пишат директно на имейла или да ми се обадят – ще им предложа куп възможности. Проблемът е, че те дори не търсят възможности да се завърнат, доверяват се на мнението на недоволни познати и приятели.

Международните компании са вече тук и търсят качествен персонал, дори са готови да помогнат на хората да се релокират от чужбина. И предлагат добри възможности.

НН: Възможностите за работа и дългосрочно развитие в България за младите хора стават все повече.  Само през миналата година няколко компании от международен ранг влязоха на българския пазар и отвориха стотици нови позиции в различни сфери.  Тенденцията се запазва и през тази година.

Работодателите постоянно подобряват условията си и се стараят да предложат все по-атрактивни придобивки и възможности за развитие на хората с образование в чужбина и международен опит, а средата, в която работим, става все по-глобална.

teodora

Теодора Аврамова

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

НН: Решението ми да се занимавам с HR и подбор беше напълно осъзнато – едва ли бих го променила, ако имах втори шанс.

Интересни за мен преди са били и позиции, свързани с Еmployer Branding и Diversity & Inclusion, което е нещо относително ново за нашия пазар.

ТА: Същата. Отново бих се насочила към това да свързвам талантите с бизнеса. Умея да общувам с всякакви хора и да достигам до същината на техните желания за работа и развитие. Виждам потенциала в хората и умея да го представям на компаниите.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

НН: В HRS винаги имаме много и различни възможности, които да предложим. Тази година ще можем да изненадаме кандидатите с интерес в BPO сектора с един много вълнуващ и предизвикателен проект за нова американска компания, навлизаща в България.

Очакваме да видим както млади и талантливи хора, тепърва прохождащи в кариерен план, така и опитни професионалисти, които търсят нови и по-добри възможности.

ТА: Мисля, че там ще срещна хора, мотивирани да работят, знаещи какво търсят. Надявам се, че ще могат да се обосноват какво предлагат насреща за това, което търсят.

Ще им предложим възможности, избор, разнообразие. Също и моите безплатни съвети и кариерна консултация.

 

Свързани публикации