#HRinterview: Силвия Петрова, Senior Specialist Recruitment and Employer Branding, TBI Bank

#HRinterview: Силвия Петрова, Senior Specialist Recruitment and Employer Branding, TBI Bank

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Днешният ни разговор е с Силвия Петрова, Senior Specialist Recruitment and Employer Branding, TBI Bank, която се съгласи да отговори на нашите въпроси. Компанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си? 

Като старши специалист „Подбор и работодателска марка“ в TBI Bank ежедневно опознавам нови роли и функции. Това ми дава чувство за динамика, разнообразие и липса на рутина. Организацията, в която работя, вече започна вълнуващото пътуване към дигитализацията. Това изисква непрекъснато да съм осведомена за тенденциите на пазара за набиране на персонал, да изучавам подробно новите изисквания и да намирам различни начини за привличане на най-добрите таланти на пазара. Образователният и професионален опит са много важни, но т.нар. меки умения, личната мотивация и позитивна енергия са тези, които правят настоящия кандидат – потенциален служител, който би се вписал успешно в нашата организационна култура.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервюс кандидат?

Всяко интервю е различно, както и всеки кандидат. Затова бих казала, че не съм привърженик на структурираните интервюта. За мен срещата с кандидатите е двупосочен процес и е от изключително значение и двете страни да получат необходимата информация за вземане на правилното решение. Въпреки това има въпроси, които винаги задавам на кандидатите, с които се срещам. За мен е важно да разбера какво ги е привлякло към кариерните възможности в нашата организация, какво е важно за тях, когато вземат решение за следващото предизвикателство в професионален план и какви са техните интереси извън работната среда. Избягвам заучените и стандартни въпроси и се стремя да предразположа кандидатите да покажат най-доброто от себе си.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали? 

За младите хора е изключително важно да намират гъвкавостта на работното място. Да имаш възможността да се включиш по различни и разнообразни проекти носи чувство на ангажираност и свобода. Именно тези служители влагат много повече в работата си, отколкото се очаква от тях. Всеки амбициозен човек се стреми към самопознание, признание и най-важното – лична удовлетвореност от работата.

Специалистите, които се занимават с привличане на таланти, играят важна роля за избора на служители, които успешно биха се интегрирали  в организацията и съответно споделят сходни ценности. Нашата роля не се ограничава до намирането на професионален опит и технически умения. За нас е важно да оценим емоционалната интелигентност, мотивациятата и отношението на съответния кандидат към работата. След правилния подбор е важно да се изгради добра, сплотена и позитивна работна атмосфера. Поради тази причина ние още „на входа“ правим първата крачка за успешното интегриране и задържане на служителите.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

За щастие в последните месеци все по-често се срещам с млади хора, които се връщат от чужбина, след като са завършили своето образование и са натрупали трудов стаж. Да убедим един млад и амбициозен човек, учил в чужбина, да работи в България не е трудно, тъй като пазара на труда в България се раздвижи в положителна посока. Много компании на нашия пазар работят на високо световно ниво и всички те предлагат мотивиращи условия за развитие и реализация. Не на последно място, тук младите професионалисти имат възможността да участват създаването на изграждането на интересни и иновативни процеси.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо? 

Още в началото на моя професионален път се насочих към сферата на Човешки ресурси и моето решение не беше случайно. Бях истински впечатлена колко различни дейности и професии се съдържат в тази сфера и колко интересни тенденции се появяват в последните години. Подборът е малка част от това, но за радост намерих място, в което имам възможност да работя по различни проекти, свързани с дигитализиране на процеса по привличане на таланти, също така промотиране на т.нар. работодателска марка (Employer Branding). По този начин успешно съчетавам моите маркетинг знания с комуникационните ми умения. По тази причина не бих се насочила към друга сфера, различна от тази на човешките ресурси.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очакванията ни, както всяка година за подобно събитие, са високи. Нашите наблюдения показват, че се увеличава броят на компаниите, които се представят на такива събития, което привлича още повече интереса на хората, които пасивно или активно търсят работа. Това прави форумът важна част от плана за развитие на всяка компания и ни дава възможност за премерване на сили с преките ни конкуренти, както и с най-добрите на пазара.

По време на Националните дни на кариерата ще предоставим възможност на кандидатите да зададат всички важни за тях въпроси и да се срещнат не само с представителите на отдел Човешки ресурси, но и с професионалисти от различни екипи на Банката.

Както и  досега, ние ще заложим на личния подход и приятелското отношение.

Свързани публикации