#HRInterview – Светла Добрева, Administrative and HR Manager във 4финанс

S.DВ рубриката ни #HRInterview ви срещаме с утвърдени специалисти в сферата на човешките ресурси и техните размисли по актуални теми в бранша. Този път разговаряме със Светла Добрева, отговаряща за административните и HR дела в компанията за кредитиране 4финанс. Вижте, какво ни разказа тя.

Как хората си представят работата на HR мениджъра и каква всъщност е тя?

Наскоро моя колежка ме представи на трето лице по следния начин: „Това е нашата Светла, тя основно работи да ни прави щастливи.“ 🙂 Стана ми изключително приятно и според мен е без значение дали хората имат ясна представа от естеството на работа или не, щом начинът по който определят труда ти, е този, то работата ти е свършена. Всъщност работата на един ЧР мениджър е точно тази – да изгради и да запази баланса „щастливи хора –щастлива компания“. Дейността сама по себе си е доста всеобхватна и предполага както доста стратегическо планиране, така и внимание към детайла. Уменията за правилно приоритизиране, вземане на решение в стресова ситуация и разбира се, персоналното отношение към всеки член на екипа са ключови.

В кои моменти бихте искали да работите нещо различно?

Не мисля, че има такива моменти, дори съм сигурна, че ако се случи, е много вероятно да започна да работя нещо различно J . Работата на ЧР мениджъра обхваща доста разностранни по естество дейности и е много динамична, не ти остава време да скучаеш, което аз наистина харесвам. От друга страна, разбира се, всяка организация е като жив организъм – тя непрекъснато расте, развива се, прави планове за бъдещето, стреми се към постигането им. И както всеки жив организъм има своите силни моменти и моменти на слабост, но когато екипът е сплотен и единен, той вижда трудностите като предизвикателство и винаги успява да ги преодолее. Имам късмета и огромната привилегия да работя с хора, които са изключителни и като професионалисти, и като личности и именно хората са тези, които ме карат да се чувствам  нужна и значима и знам, че със сигурност съм направила правилния избор, избирайки професията си.

Кое е най-смелото нещо, което сте опитвали в работата си?

Зависи в какъв аспект. Смела съм, когато наистина съм убедена в правотата си, без значение дали се касае за работа или не. За мен смелостта е черта на характера, която се проявява в определени ситуации. Смелост е да намериш изход от трудна ситуация, да не позволяваш на емоциите да вземат  превес над професионалното или да си болезнено откровен, дори да не ти е приятно.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина да се върне и да работи в България?

Светът стана доста леснодостъпен и космополитен и пътуването с цел работа, и не само, е доста лесно осъществимо. Нормална характеристика за повечето амбициозни млади хора е да търсят новото и различното, да опитват, да експериментират и не мисля, че им е необходимо убеждаване в каквото и да било – мотивацията за всяко действие трябва да е вътрешна.  Смятам, че за образования млад човек, възможностите и в България и в чужбина се появяват на всяка крачка и постигaнeто на професионална реализация е само въпрос на време.

Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Денят винаги започва с чаша кафе и обзора на графика и задачите за деня. Работният ден във 4финанс е винаги динамичен и различен, но задължително е изпълнен с много смях и положителни емоции. Мисля че смехът е това, което ни отличава, което ни обединява и което ни помага в трудните моменти. Всеки ден се появяват нови възможности и предизвикателства, които ме карат да се чувствам успешна и развиваща се професионално и като личност.

Какво правите в свободното си време?

Свободното ми време е посветено на близките ми хора – приятелите и семейството. Когато имам възможност, обичам да пътувам и да се срещам с различни култури, да изучавам нови места. Смятам, че това наистина обогатява и развива мирогледа.

Ако имате интерес да се запознаете с възможностите за развитие във 4Финанс, не пропускайте да посетите кариерното изложение „Дни на кариерата“ в УНСС на 30 октомври.

Публикации от серията