#HRinterview: Светлана Зорова, Recruitment Consultant в Modis Bulgaria

#HRinterview: Светлана Зорова, Recruitment Consultant в Modis Bulgaria

В рубриката #HRinterview се запознаваме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме със Светлана Зорова, Recruitment Consultant в Modis Bulgaria. Компанията участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018

Какво най-много харесвате в работата си? 

Най-много харесвам в работата си чувството на удовлетворение, което изпитвам, когато правя оферти за работа. Харесва ми да чувам и виждам радостта на кандидатите от това, че ще започнат работа при нас; от това, че ще могат да практикуват езиците си, да обогатяват знанията си и да създават нови приятелства.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Въпросите към всеки един кандидат за работа в Modis Bulgaria са различни спрямо спецификите на позицията, за която кандидатства. Това се налага, тъй като имаме роли, за които се изискват основно езикови познания, други са с техническа насоченост, а трети изискват детайлни познания по материята на работата. Със сигурност обаче независимо от ролята най-важният въпрос към кандидатите е свързан с тяхната мотивация да започнат работа именно при нас. Основната ни цел е да подберем служители, които да са добре подготвени, с желание за развитие и екипен дух.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали? 

Стремим се да задържаме служителите си както чрез приятната атмосфера в офиса, различни социални придобивки, спортни и благотворителни активности,  така и чрез различните възможности за кариерно развитие. За благоприятната работна атмосфера се грижи и нашият Modis Social Club, чиято цел е да ни ангажира с разнообразни начини за забавление и отдих извън работно време. Част от скорошните инициативи на клуба бяха куиз вечер, фотографска изложба за всички любители на фотографията сред нашите служители, участие в благотворителната акция на „Операция Плюшено Мече“ и др.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Като представител на младите хора, които са учили в чужбина и са взели решението да се завърнат в България, смятам, че това решение е строго индивидуално и не би следвало да се категоризира като правилно или грешно. Според мен всеки човек трябва да следва своя път на развитие и да го прави най-вече със своето темпо. Със сигурност обаче възможности за развитие в България има. Моят съвет към всички млади хора в чужбина, които в момента се намират на някакъв житейски кръстопът, е да се върнат в родината ни, за да проверят потенциала за развитие и да приложат наученото отвън в тяхната професионална сфера.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо? 

Вярвам в романтичната идея, че животът ни е низ от решения, които ни водят там, където трябва да бъдем. Избрала съм професията на Recruiter и съм доволна от този си избор. Смятам, че докато човек е удовлетворен от това, което прави, и то му носи удоволствие, значи е на правилния път.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очакванията ми към предстоящите „Национални дни на кариерата“ са за един успешен форум, където аз и моите колеги да имаме възможността да се срещнем с мотивирани и амбициозни хора, които да ни вдъхновят с добри практики, позитивизъм и талант.

Свързани публикации