#HRinterview: Теодора Йорданова, експерт подбор на персонал, AIG

#HRinterview: Теодора Йорданова, експерт подбор на персонал, AIG

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Теодора Йорданова – Експерт подбор на персонал в Експертния център на AIG в СофияКомпанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си? 

В работата си като Специалист подбор най-много ми допада това, че всекидневно се срещам с нови хора и имам възможността именно аз да съм човекът, чрез когото те се докосват до средата и културата в AIG. В доста от случаите те стават мои колеги и изпитвам истинско удовлетворение, когато срещна вече нает служител и той сподели, че се чувства добре и на мястото си в компанията.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Не бих могла да кажа, че има универсални 3 въпроса, които биха били адекватни във всяка ситуация. Фокусът за мен е върху това да разбера повече за професионалните  интереси и стремежи на кандидата, за да съм сигурна, че конкретната позиция би била правилната стъпка в кариерния му път. От основно значение е човекът да демонстрира мотивация и желание за придобиване на нови знания, както и ключови за ролята компетенции.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали? 

В AIG полагаме усилия не само да наемем подходящия кандидат, но и да успеем да го запазим като част от компанията. Показателно е, че голяма част от служителите в центъра ни работят от самото му откриване през 2014 година. Освен общо разпространените за пазара допълнителни придобивки, ние предлагаме дейности и инициативи, които да направят престоя на работното място по-приятен и разнообразен. За това способстват разработените ни програми за повишаване на уменията и развитие на компетенциите на служителите. Екипът за обучения в компанията предлага богато портфолио от трейнинги, обвързани както с изграждане на нужните технически умения за позициите, така и допълнителни курсове за развитие на компетенции в различни сфери (технически умения, лидерски програми, меки умения и др.). В AIG имаме основан и Employee Engagement Committee, изцяло управляван от служителите, който регулярно организира разнообразни и интересни събития – спортни дейности, конкурси, тематични седмици в офиса, както и малки изненади, които откриваме на бюрата си, когато дойдем сутрин. Служителите имат възможност да участват в редица благотворителни и доброволчески инициативи, както и да дадат своите идеи и предложения за подобряване на работната среда.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

В момента в България трудовият пазар е изключително динамичен. Все повече международни компании инвестират тук и търсят образовани и мотивирани специалисти. Младите хора, завършили образованието си в чужбина, имат възможност да приложат наученото и да реализират своите идеи именно в тези фирми, които от своя страна биха могли да отговорят на техните очаквания за високи професионални стандарти.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо? 

Отново бих избрала професия, която е свързана с комуникация с хора, защото срещата с всеки дава освен ценен опит и възможност да се запознаеш с различна гледна точка, а защо не и да научиш нещо ново за самия себе си.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Надяваме се да срещнем квалифицирани и мотивирани кандидати и да ги запознаем с кариерните възможности в нашия Експертен център в София. Позициите, които ще представим са финансови, административни и свързани с ликвидация на щети. Отворени сме към кандидати, които нямат богат професионален опит, тъй като предоставяме детайлно обучение за всички наши позиции.

Свързани публикации