#HRinterview: Тихомира Неделчева, Датамакс

#HRinterview: Тихомира Неделчева, Датамакс

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Тихомира Неделчева от ДатамаксКомпанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си?

Харесват ми срещите с нови хора и интересните разговори, както и да съм част от сбъдването на нечии мечти. Вярвам, че с работата си наистина допринасям колегите ми да се чувстват по-добре и по-щастливи на работното си място.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

В началото на срещата винаги питам кандидата как се чувства, а в края питам как му звучи позицията и има ли въпроси. Не съм почитател на строго структурираните интервюта, поощрявам неформалния разговор и усещането за спокойствие и свобода на изразяване. Старая се да разбера какво вълнува кандидата, какво е важно за него, какво иска да получи и да избегне на бъдещото си работно място.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали?

Моето разбиране за задържането на служителите е, че това не може да бъде стратегия от типа „една за всички“. Освен това задържането не се влияе от един фактор, а зависи от наличие или отсъствие на съвкупност от действия. Задържането на служителите винаги започва с добрия подбор и продължава с интересна и вдъхновяваща работа и среда, сплотен екип, отзивчив лидер, корпоративна култура на споделяне на идеите, развитие, заслужено заплащане и не на последно място възможност за баланс с личния живот и развитие на личността.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Опитвам се да комуникирам с кандидата добрите страни на позицията, като съм откровена и по отношение на не толкова добрите. Смятам, че когато кандидатът има информация за плюсовете и минусите, може сам да вземе решение кой е най-добрият вариант за него, без нужда от допълнително уверяване. Понякога прекаленото убеждаване води до негативен ефект.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

Радвам се, че не съм изправена пред този избор, защото се чувствам в „кожата“ си в моята професия. Все пак за да отговоря на въпроса вероятно бих избрала професия, свързана с опазване на биоразнообразието и природата.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Ние с колегите ми сме много развълнувани, че ще можем да представим нашата компания и отворените ни позиции, да се запознаем с търсещи своето място хора и да се намерим едни други 🙂 Този тип събития ни дава възможност да се срещнем с наши потенциални служители и „лице в лице“ да представим компанията ни.

Свързани публикации