#HRInterview: Тихомира Неделчева, HR в Datamax

epay

Запознайте се с г-жа Тихомира Неделчева, HR в Datamax. Тя отдели от времето си, за да отговори на въпросите, които отправихме към нея. Темите, по които си говорихме, са важни за бранша и се надяваме, че ще бъдат от полза за всеки специалист. Интервюто се проведе малко преди осмото издание на наближаващия специализиран кариерен форум „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. На самото събитие в София ще можете да се срещнете с представители на Datamax

  1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка?

И интервюто, и рекламата, са вид послание към потребителя, бил той кандидат или купувач. И интервюто, и рекламата, имат за цел да дадат повече информация за компанията и нейното портфолио. И интервюто, и рекламата, имат за цел да повишат имиджа на компанията. И все пак не бива да забравяме, че интервюто, по своята същност е двустранен процес, обмяна на информация и търсене на допирни точки между двете страни. И докато откритата манипулация може да бъде част от рекламните трикове, то такива трикове по време на интервю са недопустими.

  1. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

Липсата на възпитание, арогантност и неадекватно поведение/външен вид.

  1. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Да намери „спойката“ между компанията, позицията и кандидата. Да усети потенциала на кандидата за конкретната позиция.  Най-голямото постижение на HR-а е да открие най-подходящия кандидат за компанията, в съчетание с усещането на кандидата, че е попаднал на „неговото“ място.

  1. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Служителите ни заемат най-различни позиции в различни отдели. Всяка позиция има своята специфика, която я отличава от останалите. Общото за всички нас е, че сутрин започваме с поздрав и усмивка, през деня вършим своите работни ангажименти, и след това си тръгваме с удовлетвореност от добре свършената работа.

  1. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Атмосферата е слънчева, позитивна, спокойна и свободна!

  1. Според Вас кои качества е важно да развиват младите ИТ специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Търпение. То важи за всички млади специалисти. Да знаят, че за да станат добри в това, към което се стремят, трябва да изминат определен професионален път. А имат ли желание да се научат, пречки няма да срещнат по пътя си – само възможности и предизвикателства, които отварят нови хоризонти.

  1. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

България е нашата родина – тук е нашата земя, нашето семейство и приятели. България има страхотна природа и традиции, умни и способни млади хора. Работейки и живеейки тук, всеки един от нас има възможност да допринесе за нейното развитие. България е привлекателна дестинация за чуждестранни инвеститори, които развиват икономиката ни. Висшето образование е достъпно. Има европейски програми, които стимулират разнообразни проекти. Стартирането на собствен бизнес (има изключения) не изисква непосилни финансови ресурси.

  1. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

Винаги се старая да „вляза в обувките“ на кандидата/служителя, за да гледаме заедно напред за най-добрата реализация.

Публикации от серията