#HRInterview: Владислава Вълчкова, HR Generalist, Software AG

Software AG

Запознайте се с г-жа Владислава Вълчкова, HR Generalist в Software AG. Тя отдели от времето си, за да отговори на въпросите, които отправихме към нея. Темите, по които си говорихме, са важни за бранша и се надяваме, че ще бъдат от полза за всеки специалист. Интервюто се проведе малко преди осмото издание на наближаващия специализиран кариерен форум „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. На самото събитие в София ще можете да се срещнете с представители на Software AG.

  1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка?

Интервюто е партньорски процес на взаимен обмен на информация. Това е възможност двете страни да научат повече една за друга. Интервюиращите, като представители на работодателя, могат да ползват тази възможност, за да разкажат в резюме за историята, дейността, продуктите, клиентите  и социалната политика на компанията. Ето защо интервюто може да се използва като маркетингов канал за позициониране на работодателската марка пред възможно най-таргетираната аудитория – кандидатите за работа.

  1. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

! Не е подготвен предварително, няма никаква представа за дейността на компанията или не помни за коя точно позиция е кандидатствал, тъй като (по негови думи) е изпращал доста CV-та в последно време.

! Не може да се справи с по-голямата част от въпросите, които касаят изпълнението на работните задачи.

! Ценностите и нагласите на кандидата са далеч от организационната култура на компанията.

  1. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Работата на HR специалиста е да бъде медиатор между бизнеса и хората в една компанията. Най-голямото му предизвикателство е да балансира интересите на двете страни и да извлича ползи от колаборацията между тях.

  1. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Всеки работен ден е различен, има страхотна динамика. През всеки нов ден учиш нещо ново и създаваш все повече контакти. Денят стартира със съвместна закуска в зоната за хранене, разговори и кафе. След което екипите се втурват в срещи и работни задачи. Обедните часове и късният следобед използваме, за да излезем отново заедно или да се позабавляваме в recreation зоната ни.

  1. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Софтуер АГ стимулира споделянето на знания и професионален опит между колегите, а освен това и неформалните контакти и създаването на приятелства между нас. Всеки ден от колегите може да се чуе колко са щастливи, че работят в такива свежи екипи, че могат да бъдат себе си и в същото време да черпят опит от едни от най-големите професионалисти в сферата.

  1. Според Вас кои качества е важно да развиват младите ИТ специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Важно е да наблягат на техническата си подготовка, да следят новостите, особено в областта, която са си избрали, да поддържат нивото си на английски високо и да обръщат повече внимание на развитието освен на професионалните, то и на личностните си качества и меките умения.

  1. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

В България хората наистина искат да работят, да се развиват и да се докажат. Времето, което отделят за образованието и подготовката си, резултира във високо ниво на експертиза и отлични резултати от труда. Именно качествата на хората в България и трудовата им култура предполагат оформянето на особено благоприятен бизнес климат и са предпоставка за повече чуждестранни инвестиции и стабилен икономически растеж в следващите години.

  1. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

Необходимо е хората постоянно да опитват да излизат извън зоната си на комфорт, а не да се стремят към нея. Това е начинът да се развиват, да мислят и да им се случват нови неща.

Публикации от серията