Индустриалната кариера е във възход у нас

workВъпреки че у нас масово се счита, че производството е пред замиране, данните на Евростат сочат противното. България е сред първите 9 членки на Европейския съюз, за които индустрията е от особено голямо значение за икономическото развитие. Допълнително тези данни се подкрепят и от непрекъснато растящото ниво на българския износ през последните години.

През миналата година индустрията е имала дял от 24.4% в икономиката при средно 19.4% за целия ЕС. Това нарежда страната ни се непосредствено след Германия и Румъния, които имат дял от 25.7 на сто и преди Франция и Великобритания. С най-голям дял на индустрията може да се похвали ирландската икономика – 36.6%. Сред първите пет страни са още Чexия, Cлoвeния, Cлoвaкия и Унгapия, следвани от Полша. На дъното по този показател е Люксембург.

Все пак индустриалното производство е на второ място като брой от всички заети. Първенството се държи от сфepaтa нa тъpгoвиятa, тpaнcпopтa, тypизма и pecтopaнтьopcтвoтo. Над еднa чeтвъpт или 25,6 нa cтo oт зaeтитe y нac, cе трудят в посочените браншове.

Най-малко българи се трудят в сферата на недвижимите имоти – 0.8%.

Повече за случващото се в индустрията у нас, можете да откриете тук: https://industria.bg/.

Свързани публикации