Президентът връчи значки и сертификати на четиридесет и пет българи, постигнали златно и сребърно ниво в Международна награда на херцога на Единбург

На 08. май 2019 г. в Президентството на Република България бяха отличени четиридесет и пет младежи, постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България. Президентът Румен Радев, патрон на престижната младежка програма лично връчи значки и сертификати на младежите, които през последните две години са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. Официални гости на събитието бяха и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания и Светлозар Петров, изпълнителен директор на JobTiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България.

„Подкрепям тази програма, защото тя е насочена изцяло в интерес на обществото, защото със знанията и уменията, които младите хора придобиват, те се готвят за утрешния ден. Готвят се да бъдат полезни, ефективни и честни граждани на нашето общество. Защото последните два етапа от програма, Сребро и Злато имат една много важна цел – да развият лидерските умения на тези млади хора и аз съм убеден, че вие ще продължите да допринасяте със своите изградени вече лидерски качества за развитието на общностите, в които вие живеете. Бъдете горди от извървяния път и преодоляните предизвикателства. Горди от това, че сте изградили умения и знания, които ще ви бъдат от полза в утрешния ден. На вас скъпи млади хора искам да благодаря и да ви приветствам за смелостта и куража да заявите себе си, да заявите открито своите цели,  амбиции и да не жалите труда си в името на тяхното постигане.“ – това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към наградени младежи.
Водещи на официалното събитие бяха Дияна Димитрова – Лидер в Наградата и Тино Пенчев, който малко преди 6 месеца, бе сред първите седем наградени българи, успешно постигнали своето Злато ниво в програмата.

Британският посланик Ема Хопкинс, сподели в речта си: „Преди 28 години аз също участвах в наградата и това бе ценен опит за мен самата. Участието им носи повече увереност, нови умения, както и по-големи мечти за бъдещето. Ето защо Наградата е толкова важна – тя провокира формиране на ценности чрез практика и развиването на личности. Поздравявам всички вас, които получавате наградата днес – това е истинско постижение. Трябва да се гордеете с него. Вие сте бъдещето, защото то е във вашите ръце. Вярвам, че ще бъдете социално отговорни и ще работите активно за доброто бъдеще на България.“

Събитието събра над 100 гости: младежи, учители, директори, представители на бизнеса и неправителствения сектор, приятели и посланици на Наградата, представители на Британско посолство в България. Във въздуха витаеше енергия и вълнение, а екипът на Наградата бе така щастлив да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена кауза – развитие и подкрепа на младите хора у нас

###

„Международната награда на херцога на Единбург“ (Наградата) е водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст между 14 – 24 години. От създаването си през 1956, до този момент повече от 8 милиона млади хора от над 130 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в рамките на Наградата. В момента повече от 1,3 милиона участници в програмата по света си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери постигат в трите нива – Бронз, Сребро и Злато. Те избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване. Сред най-големите предимства на програмата е развитието на житейски умения, като критично мислене, умение за разрешаване на проблеми, увереност, устойчивост и решителност, комуникационни умения, работа в екип, емпатия, адаптивност, междукултурна и гражданска ангажираност.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. като получава подкрепата на Министерство на образованието и науката, Н. Пр. Ема Хопкинс, Посланик на Великобритания в България, както и множество институции и бизнес организации. Международната награда на херцога на Единбург в България е под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Р. България, който в началото на януари 2018 г. награди над 120 младежи, постигнали Наградата през изминалата година.

В резултат на развитието на Наградата в България към днешна дата над 750 младежи от 56 Лицензирани организации активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в 21 града в България. А за да не загубят посоката по пътя, 300 обучени Лидери подкрепят младежите, по време на тяхното израстване.

Ако сте училище или организация, която би искала да създаде среда за следващите младежи, постигащи Наградата, може да кандидатствате и станете част от семейството на Наградата, кат попълнете следната регистрационна форма най-късно до 20.05.2019.

Свързани публикации