Два oтбора победители в Академия за иновации 2024 – Education+ и MetalLabs Engineering

Два oтбора победители в Академия за иновации 2024 – Education+ и MetalLabs Engineering

И двата отбора са основателки женифинасист и физик

На 31 май и 1 юни в хотел Хилтън-София се проведе финалът на единадесетото издание на събитието за предприемачески идеи на студенти “Академия за иновации”, организирано от агенцията за иновации Innovation Starter. В тазгодишния конкурс за младежки предприемачески идеи участваха над 30 сериозни проекта, от които 9 достигнаха до финал. На първо място в Академия за иновации 2024 се класираха два отбора с равен брой точки.

Образователният стартъп Education+ – със студентките по “Финанси” и “Бизнес администрация” от Американския университет в Благоевград, Наталия Василева и Мария Николова. Те създават платформа за младежки възможности, която атакува проблема за студентската безработица в България и представя от “младежи за младежи“ всички възможности за стажове, стипендии, платени младежки проекти по модерен и интерактивен начин в социалните медии.

Вторият отбор, който се класира с равен брой точки за първото място е MetalLbas Engineering със студентите от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Мария Енева и Николай Николов. Те имат амбициозната задача да популяризират темата за метаматериалите в България.  Метаматериалите са композитни материали с предварително зададени свойства и могат да правят невидими повърхностите, по-здрави конструкциите, по-гъвкави основите и още много, и тепърва ще навлизат в масова употреба, като по-щадящи природата и качествени заместители на изчерпващите се на нашата планета природни ресурси. 

На второ място се класира биотехнологичният стартъп ENTHELA, който представиха студентите Ангел Христов, студент в специалност „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет и Мартин Недев, студент в специалност „Бизнес и предприемачество“ в Американския университет в Благоевград. Работят върху биостимулант, на базата на бактерия, която се храни с азот, който да позволява на фермерите да заместят до 50% от употребата на азотни торове в земеделието, докато подобряват плодородието на почвата си без да губят от продукцията си.

На трето място остана отборът SPRI с идеята им за машина за 100% рециклиране и декомпозиране на соларни панели. Божидар Върбанов, студент в специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника” в Минно-геоложки универитет “Св. Иван Рилски” и Мирослав Иванов, студент в специалност “Електромобили” във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София спечелиха журито с подробен финансов план, прецизна схема на проекта и отлично представяне на идеята.

Отборите финалисти печелят финансови и поощрителни предметни награди и участие в акселераторската програма на Innovation Starter.

Лекции на събитието изнесоха международни гости от Израел и Великобритания – Орен Симанян, инвеститор, предприемач, Основател на Colosseum Sport, Петя Рашева, съосновател на Stanford Club of Bulgaria, Мария Минерикова, директор „Бизнес развитие“ във Fetch.ai, лаборатория за иновации, базирана в Кеймбридж. Водеща на събитието беше Ива Дойчинова, радио журналист.

През 2024 година Академия за иновации се реализира с финансовата подкрепа на Европейска инвестиционна банка, Аурубис България, Vivacom, част от United Group, NESCAFÉ® Dolce Gusto®, ЛУКОЙЛ, Коника Минолта България, Пейсера България, Информационно обслужване АД и др.

Проектът се организира в партньорство с 16 български университета и Съвета на Ректорите в България.

Генерални медия партньори на събитието са:БНР, БТА, сп. Мениджър, JobTiger, Economy.bg, BG-mamma, Offfnews, BG-nauka. Повече за събитието можете да научите на:www.innovationacademy.bg. За допълнитена информация:  office@innovationstarter.bg

Свързани публикации