Истинската причина, поради която мъжете работят повече

Източник: Flickr.com (Автор: Mad Wraith)

Източник: Flickr.com (Автор: Mad Wraith)

Здравословната конкуренция не е лошо нещо, нали? В умерени дози да, но изглежда, мъжете понякога приемаме цялата история с надпреварата твърде сериозно. Особено, когато става дума за „надцакване“ с колегите в офиса.

До подобни изводи стига ново проучване на Research Centre for Education and the Labour Market, което си е поставило за цел да установи как се сравняват мъжете в офиса с колегите си. Основният извод е, че духът на конкуренция у представителите на силния пол може да е в основата на дългите часове работа, които мнозина от тях практикуват системно.

От изследването става ясно, че мъжете се чувстват по-щастливи, ако „отседяват“ повече часове в офиса от колегите си, независимо колко време всъщност са работили активно. Преведено на прост език това означава, че ако са били заети, или по-скоро са изглеждали заети, усещането им за висок статус в офиса се повишава. Още по-любопитно е, че онези, които смятали, че прекарват по-малко часове в офиса, чувствали, че губят статуса си сред колегите и били по-нещастни като цяло.

Тези практики обаче са вредни и за служителите и за работодателите, обобщават учените, провели проучването. Работещите твърде дълго заразявали и други с поведението си и така, все повече хора работели все по-дълго време. Всичко това обаче на практика намалява продуктивността в офиса и води до проблеми с недоспиването, от които следват редица здравословни вреди.

Установено е също, че подобно поведение е нехарактерно за жените – те не се конкурират по този начин и не се поддават на подобни „моди“.

Свързани публикации