IT истории – Николай Кръстев

За повечето хора, кариерната ориентация започва от университета. Някои обаче са наясно със себе си още от ранна възраст – като героя в днешния епизод на „IT истории“, Николай Кръстев. Той си поставя за цел да стане IT специалист, още преди да влезе в средното училище. Затова и избира да учи в специализирано технологично такова. От тийнеджърските си години Николай започва методично да изследва различни професии в сферата на информационните технологии – отначало с асемблиране на компютри, програмиране, управление на ИТ проекти, бизнес анализи, работи и фрийленс, а в момента е технически продавач на софтуер в Онтотекст – българска компания, която е водеща в световен мащаб в своята сфера.

Въпреки стабилната си работа, Николай не се отказва от програмирането, и със свои приятели основава собствен стартъп – Long and Short (www.longandshort.com). „Борса за мнения“ – така описва интересния си проект – в който потребителите определят стойността на компании, марки и публични личности, търгувайки с очакванията за тенденциите в тяхната популярност.

Блестящата IT кариера обаче изисква жертви. На пръв поглед изглежда, че Николай трябва да се откаже от другото си любимо занимание – баскетбола. Той обаче намира начин да съчетае хобито и професията си, и то как – влагайки усилия в създаването на Българско Баскетболно Общество – организация, фокусирана да развива баскетбола във всичките му форми – 5 регионални аматьорски първенства, 3×3 турнири в цялата страна, възстановяване на баскетболни площадки, баскетболна телевизия, благотворителност. Николай води и един от най-старите софийски отбори – Брикс, където е играч и треньор, и е настоящият шампион и носител на общо 15 отличия.

Вижте повече във видеото, как IТ професията на Николай му помага за съчетаването на работата на трудов договор с развиването на собствени проекти от нулата, за ползите и уловките на двата начина на работа, и как така успява да намери време и сили за шампионския си поход в света на баскетбола. Една история, която показва, че когато истински обичаш това, което правиш, няма невъзможни постижения.

А пък ако и вие смятате, че ИТ кариерата е вашето бъдеще, посетете предстоящия кариерен форум „Дни на кариерата“ – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, където ще ви очакват над 80 перспективни работодатели. Събитието ще се проведе тази година в три града:

На 12 октомври в София – Интерпред СТЦ София;
На 16 октомври в Пловдив – Пловдивски панаир, Конгресен център;
На 18 октомври във Варна – Swiss Belhotel.

Ще ви очакваме!

Публикации от серията