IT истории – Петър Велков

Съществува ли пресечна точка между планинарството и ИТ бранша? На пръв поглед е абсурдно да търсим такава – мнозина ИТ хора са заклети домошари и рядко отиват по-далече от местната пицария. За щастие, обаче, правилото не е всеобхватно и това стана съвсем очевидно, след като се запознахме с Петър Велков.

Кай е Петър и защо ви го представяме? Да го кажем така – ние наистина харесваме пъстрите хора с необичаен профил и завладяващ ентусиазъм. Точно по тази причина ви представяме и събеседника ни днес. Петър е ИТ майстор с 12 години опит зад гърба си. Но е и много повече от това. Образованието му, по неговите думи, е „доста шарено“ – той е минал през изобразителните и приложните изкуства, състезателната математика и ядрената енергетика, за да „кацне“ в ИТ сферата.

Петър Велков е много любопитна личност, която се е заела с амбициозна задача. А именно – да осигури зелено работно пространство за свои колеги и съмишленици. За целта е наел хижа на Витоша и я ремонтира с лични средства и усилия. Целта е да се създаде малко, но високотехнологично обиталище за програмисти, които искат да избягат от задушаващата сивота на града. В резултат на инициативата, ще бъде осигурено място за около 10-12 човека, които „не са вързани“ за конкретно работно пространство. Проектът обаче е още по-амбициозен, тъй като предвижда облагородяване и на околните площи около хижата, организиране на концерти и конференции и осигуряване на маси и пейки за пикник.

Чуйте повече от самия Петър. Той ще ви разкаже за житейския си път, за следването си в България и Холандия, за ползите от престоя му в чужбина, за причините да се върне у нас, за основните му ИТ интереси, за раждането на идеята му да направи ИТ село и еволюцията на тази идея. Естествено, ще чуете и повече за плана на Петър да превърне хижата в споделено работно пространство за ИТ маниаци с уклон към планинарстване.

И така – гледайте историята и стискайте палци на Петър Велков, защото това, което прави, е наистина добро и си заслужава. А пък, ако ИТ браншът е и в твоето сърце, не се колебай да се запишеш за участие в предстоящия кариерен форум „Дни на кариерата“ – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, където ще те очакват над 80 перспективни работодатели. Събитието ще се проведе тази година в три града:

  • На 12 октомври в София – Интерпред СТЦ София;
  • На 16 октомври в Пловдив – Пловдивски панаир, Конгресен център;
  • На 18 октомври във Варна – Swiss Belhotel.

Ще те очакваме!

Публикации от серията