ИТ рекрутърът като медиатор между кандидата и мениджъра

Софийското издание на световната инициатива HR Unconference (HRU) се проведе за втора поредна година в средата на април. HR „неконференциите“ са международна серия от събития, в които акцентът е върху свободната комуникация и споделянето на опит и идеи между специалисти в областта на човешките ресурси, подбора на персонал, управители на компании и други. Събитията са организирани в повече от 50 държави и са събирали над 6000 души от целия свят.

Този път в София тема на дискусиите между HR професионалисти бяха новите инструменти и практики за намиране на кадри за ИТ и технологични компании. Сред засегнатите проблеми бяха ролята на агенциите за подбор като медиатор между специалистите и работодателите, как се печели доверието на ИТ специалистите, employer branding, как да ускорим подбора чрез системи за проследяване на кандидатите и др.

Специалистът по ИТ подбор на свободна практика Тодорка Ангелова води една от дискусиите – за медиаторската същност на професията на рекрутъра. „Аз виждам ИТ рекрутъра като свързващо звено между бизнеса, кандидатите и компанията, която има свободни позиции“, разказва тя, като пояснява, че работата на специалиста по подбор трябва изисква опит, положени усилия, познаване на бизнеса на компанията, но и меки умения. Всичко това е нужно за да може той да не промени, да не изкривява информацията, а тя да бъде преформулира по начин, по който да бъде чута правилно от двете страни – от една страна кандидата, а от друга – мениджърът, който е въвлечен в наемането на служителя. Чуйте останалото във видеото.

HR Unconference в София се организира в партньорство с JobTiger, EPAM и БАУХ.

Свързани публикации