Изпълнителните директори получават на ден повече, отколкото служителите им за година

Разлом
Изпълнителните директори получават на ден повече, отколкото средният работник за цялата година, твърди нова статистика на трудовата организация AFL-CIO. Данните са за 2014 г. и отразяват ситуацията в 500-те големи компании, обхванати в индекса S&P 500.

CEO-тата в тези компании са получавали средно по $13.5 милиона за миналата година, което е 373 пъти повече от средната заплата на „техническите и не-ръководни служители“ – $36 000 за цялата 2014 г. Изчисленията показват, че така на практика, изпълнителните директори са получавали усреднено по $37 000 дневно. Този резултат е индикативен за растящата пропаст между заплатите на обикновените служители и ръководителите в големите компании. Година по-рано разломът е бил отново огромен, но все пак, по-малък. През 2013 г. CEO-тата са получавали 331 пъти повече от редовите сътрудници.

Обяснението на комуникационните специалисти в някои от проучените компании е, че изпълнителните директори носят висока отговорност, а освен това, съществена част от заплащането им е във вид на бонусна схема с акции, в случай на постигане на предварително зададени резултати и търговски печалби. Въпреки това, зачестяват критиките от различни източници, че тази система на заплащане при изпълнителните директори и управленския състав е крайно несправедлива и търговски необоснована.

Свързани публикации