Изпълнителните директори постепенно се отказват от заплати

Все повече американски изпълнителни директори се отказват от получаване на заплата в пари. Дъг Паркър, CEO на проспериращата компания American Airlines, е поредният член в този елитен клуб от смели бизнесмени. Той е избрал в бъдеще да не получава заплата и бонуси за работата си. За миналата година доходите му са били $12 милиона, като 40% от тях са били в пари, посочва BBC.

От тази година Дъг Паркър ще получава възнаграждение единствено в акции. „Смятам, че това е правилният начин за образуване на заплатата ми – с риска, произтичащ от резултатите, които постигаме и в същата валута, която нашите акционери получават“, коментира изпълнителният директор на авиокомпанията. При тази нова сделка, 54% от полагаемите се акции ще бъдат във формата на променлива стойност, според постиженията на корпорацията.

53-годишният мениджър е ветеран в индустрията на въздухоплаването и успешно превърна American Airlines в една от най-успешните фирми в САЩ. Акциите ѝ поскъпнаха над два пъти, след сливането ѝ с конкурентната US Airways през 2013 г. Интересна подробност е, че преди сливането, двете авиокомпании бяха обявили фалит, но обединяването им ги превърна в един от най-големите превозвачи в света. Само за миналата година American Airlines постигна печалба от $2.9 милиарда.

В клуба на изпълнителни директори, отказали се от заплащането в пари, фигурират имената на Марк Цукерберг, Лари Пейдж, Рич Кайндър и др.

Свързани публикации