Известни са най-добрите ИКТ работодатели за 2013 година

SAP Labs България е най-добър работодател на 2013 г. измежду всички участници в класацията “ТОП ИКТ Работодател“.

На 22 октомври в Интерпред СТЦ – София, зала „София“ се състоя официалната церемония по връчване на наградите в конкурса “ТОП ИКТ Работодател“ – 2013.

Победителитe в четирите отделни категории в годишната класация на най-добрите работодатели от технологичния, телеком и аутсорсинг секторите у нас са:

 • категория “Развой на софтуер” – SAP Labs Bulgaria. Награда връчи Весела Калъчева от Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ);
 • категория “Телекомуникации” – Ericsson Telecommunications Bulgaria. Атанас Гаров от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) връчи статуетката;
 • категория  “ИТ услуги” – Bulpros Consulting. Наградата връчи Петър Василев от Българска асоциация за управление на хора (БАУХ);
 • категория “Аутсорсинг на ИТ услуги” (ITO) – 60K. Победителят бе обявен от Добромира Манасиева,  представител на American Chamber of Commerce in Bulgaria (AmCham).

Стефка Лиманска, началник отдел професионална квалификация към Дирекция “Политика на пазара на труд и трудова мобилност”, имаше удоволствието да обяви най-добрия работодател в ИКТ бранша за 2013 година – SAP Labs България. Компанията има значителна преднина пред останалите класирани организации, както в категорията, в която участва, така и спрямо всички допуснати до крайната подредба.

Top_ICT_Employer_2013_Winners

Непосредствено преди церемонията по награждаването се състоя и кръгла маса на тема „Обучението, развитието и комуникацията – основни предизвикателства пред ИТ бранша!”. Г-жа Недялка Йоловска, управител на ICT Media, откри дискусията и представи участниците в нея:

 • Росица Янкова – Заместник – министър, Министерство на труда и социалната политика (МТСП);
 • Стефка Лиманска – началник отдел професионална квалификация към Дирекция “Политика на пазара на труд и трудова мобилност”;
 • Петър Василев – Председател на УС на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ);
 • Елена Маринова – Член на УС на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) и председател на Инициатива „Образование”;
 • Атанас Гаров – Член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ);
 • Добромира Манасиева – Съпредседател на комитета по човешки ресурси на American Chamber of Commerce in Bulgaria (AmCham) и директор „Човешки ресурси на VIVACOM;
 • Светлозар Петров – Управител, JobTiger и  Audit Advice Associates.

Top_ICT_Employer_2013_Round_TableПо време на кръглата маса се объдиха кои са основните предизвикателства пред мотивацията и ангажираността на ИТ бранша, кои фактори влияят най-силно върху ангажираността на служителите и оптимално ли са насочени усилията на HR специалистите и мениджърите към повишаване на ангажираността на служителите? Също така бяха представени и резултатите от провелото се изследване:

 • Във второто издание на “ТОП ИКТ Работодател” взеха участие 26 компании (колкото и през 2012 година), като броят на служителите, попълнили въпросник за ангажираност, достигна 2151 (1771 през 2012 г.).
 • Резултатите от въпросника за ангажираността на служителите показват, че голямото предизвикателство пред ИКТ бранша е в оценката на представянето и взаимовръзката й не само със заплащането, но и с обучението и развитието на служителите.
 • 2013 е поредната успешна година за ИКТ бранша – 86,4% от компаниите в извадката отбелязват ръст през нея (2012 – 76%). Този извод се разкри от въпросника относно резултатите на компанията. Също така за голяма част от компаниите (68%) този растеж се изразил и в ръст на печалбата. 22,7 % са запазили нивота на печалбата си и едва 9,1% имат спад в печалбите.
 • Резултатите от HRM въпросника пък са доказателство за по-широкото разпространение на добрите HR практики в компаниите, като 95% от компаниите имат внедрена система за оценка на представянето и оценяват служителите си поне веднъж годишно, 86% провеждат разговори със служителите си при напускане, 77% имат документиран HR план за годината, в 73% от обученията се ползва вътрешен обучителен ресурс, 55% имат разработена годишна програма за обучения, 55% имат разработена система за изграждане на кариерен път.

След успешното първо издание на „ТОП ИКТ Работодател” – инициатива на технологичния издател ICT Media и JobTiger, кариерен сайт и HR компания, проектът се осъществи за втора поредна година през 2013 г. Изследването беше осъществено по методология на специализираната в HR одит компания Audit Advice Associates (ААА), изготвена по поръчка на JobTiger и ICT Media.

Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на труда, социалната политика (МТСП), както и на Американската търговска камара в България (AmCham), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Инициативата се реализира с подкрепата на SAP Labs България и Audit Advice Associates, както и на Интерпред СТЦ – София. Медийни партньори на начинанието са JobTiger.TV и ProBook.

 

Публикации от серията