JobTiger.tv: HR пазар

Какво се случи през седмицата? 

От света

40%  от американците намират работата си за „много/изключително стресираща”, а 66% страдат от здравословни проблеми, предизвикани от стрес, показва ново проучване на Галъп. Особено изложени на стрес са работещите родители. Ниското заплащане, дългото пътуване до работното място, претовареността със задачи и страхът от съкращение/уволнение са основните 4 фактора, които тормозят американците. Сред сигналите, подсказващи наличието на стрес, са главоболията, сърдечните проблеми, проблемите с опорно-двигателния апарат и психологическите проблеми.

***

Настоящият изпълнителен директор на Apple Тим Кук е по-малко стряскащ шеф от предшественика си Стив Джобс, обобщава списание Fortune. Той също така е насочил компанията към „по-корпоративна и релаксирана посока”. Кук общувал свободно с подчинените си, разговарял често с финансови аналитици и като цяло налагал по-различен стил на управление от Джобс. „Според някои”, това не предвещавало непременно нещо хубаво за развитието на най-скъпата компания в света.

България

Младите българи излизат най-късно на пазара на труда в сравнение с другите европейски държави – това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на първото заседание на Съвета за образование и наука към държавния глава. Темата на Съвета е „Визията „България 2020″: Националните приоритети в образованието и науката“. Средно в България един млад човек излиза на пазара на труда на 22 години, за Европа това става на 20 години, посочи той. Основната причина за това състояние на нещата е, че младежите ни нямат достатъчен практически опит, посочи Плевнелиев. По думите му, често се констатира, че дори на 25 години, завършвайки, студентите в България нямат нито ден стаж в реалната икономика.

***

На 1 май 2012 г. стартира проект „Психологическа интервенция и превенция на конфликта при съчетаването на семейния и професионалния живот“, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Координатор на проекта е Институт за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН, международен партньор е Институт по философия и психология към Румънската академия на науките. БАУРЧР е българският партньор по проекта и ще експертно ще подпомага изпълнението на планираните дейности.

Общата цел на проекта е оптимизиране на съчетаването на семейния и професионалния живот на заетите лица в малките и средни предприятия, посредством ефективно иновативно транснационално сътрудничество.

 ***

На 2 юни, събота, от 11:00 до 14:00 ч., ще се проведе безплатна отворена дискусия с участието на наши сертифицирани кариерни консултанти от JobTiger.bg, родители и ученици. Посетителите ще научат какво включва процеса по кариерно ориентиране и консултиране, ще бъдат обяснени принципите, съдържанието и начина на работа с клиентите – учениците и техните родители. Изчерпателна информация за всички, които желаят да се запишат за участие има в сайта ни.

Много медии отразиха пресконференцията ни по темата. Във в. „Монитор“ можете да прочетете челния материал за кариерното консултиране на младежите.

Седмицата в JobTiger.tv

Новата ни инициатива за кариерно консултиране на ученици получава допълнителна обосновка.

Новини и събития:

Най-желаните работодатели в САЩ.

Кои „странни“ професии са най-добре платени.

Александър Йовчев, HR мениджър в Proxiad, разказва как в компанията са решили да създадат клуб по Java за студентите в Пловдив. Клубът е част от мрежата на Kosher.bg.

Седмицата в Blog.JobTiger.bg

Опитите да намерим нова работа могат да се окажат продължителни и фрустриращи. Как да преодолеем проблема с будистко спокойствие и какво още да направим ще научите тук.

Професионалната мрежа LinkedIn може да е много полезна, ако се спазват определени правила при попълването на личния профил.

Как да отработим в офиса почивните дни с възможно най-малко стрес и максимална полза за всички.

Публикации от серията