JobTiger.tv: HR пазар

Какво се случи през седмицата

От света

Макдоналдс показаха новите си униформи, чийто дизайн е дело на Уейн и Джерардин Химнгуей. Дебютът на работните облекла ще е в заведенията от веригата в Лондон, по време на Олимпийските игри това лято. По-късно през есента, униформите ще се появят и в другите закусвални на Макдоналдс във Великобритания. Създаването на дрехите е било постоянно консултирано със служители на фирмата, за да се гарантира доброто им качество и реалната практичност.

***

Чужденци, които работят като болногледачи на възрастни хора в Швейцария, получават средно между 2500 и 4000 EUR месечно. Това ниво на заплащане за страната е относително ниско. Допреди една-две години тези заплати са били между 3900 и 5300 EUR. Съгласно действащия в момента Кодекс на труда болногледачите са задължени да работят не повече от 50 часа на седмица, но при сегашните условия на труд се счита, че този критерий не се спазва.

***

Университетите в Единбург и Абърдийн (Шотландия) бяха обвинени в дискриминация, тъй като не покриват нормата за прием на студенти от по-бедните слоеве на обществото.

След като принц Уилям завършва университета „Сейнт Андрюс” в него са били приети само 13 души от най-бедните слоеве на обществото. За сравнение, броят на новопостъпилите студенти през 2010 г. е бил 7370. В изследването, проведено от Националния съюз на студентите в Шотландия (NUS), се посочва, че в университетите в Единбург и Абърдийн през посочената година са приети съответно 91 и 51 студенти, идващи от семейства с проблеми в доходите. Общият брой на приетите кандидати в двата ВУЗ-а е бил съответно 17 570 за Единбург и 12 195 души за Абърдийн.

 

България

Държавни чиновници, бавещи плащания по европейски проекти на бизнеса, е възможно да бъдат пращани на наказателен стаж във фирмите, които чакат финансиране.

Мярката ще се прилага при забавено изплащане заради неподготвеност или немарливост на служителите от администрацията. Тази идея обяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, като на няколко пъти подчерта, че мярката е съвсем сериозна, а не шега.

Провинилите се ще трябва да изкарат в пострадалата от работата им фирма поне по 4 дни. Там ще имат за задача да вдигат телефоните и да обясняват на кредиторите на компанията защо въпросната фирма не може да си плати заемите, обясни Дончев.

Мярката има за цел да направи чиновническия подход по-гъвкав и да покаже на работещите в държавната администрация важността на навременно постъпващите финансови средства.

***

БСК и КНСБ се обединиха около идеята за създаване на рейтингова система на работодателите в България. В тази информационна система ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите.

„Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че По данни на КНСБ в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.

***

Нивото на безработицата в страната през май 2012 г. намалява до 11% и е с 0.4 процентни пункта по-ниско от април, съобщава Агенцията по заетостта.

В бюрата по труда са регистрирани 360 114 безработни лица. Това е с 13 410 по-малко безработни спрямо предходния месец.

На работа през май са постъпили 24 352 безработни, с 4 213 лица повече спрямо май 2011 г. Нарастването е в резултат основно на по-големия брой постъпили на работа на първичния пазар и по насърчителни мерки за заетост, но повече са и започналите работа по схемите на Оперативната програма ”Развитие на човешките ресурси” и по програми за заетост. Сезонната заетост е също основен фактор в процеса на намаляване на безработицата.

 От JobTiger.tv

Професионалист

Лора Николаева разказа за пътя си от моделството, през първата компания за грим, до модния лейбъл GENE

Съветник

Франк Тонини: Бизнес разузнаването е важно както за бизнеса, така и за кариерата на всеки човек

 HR индустрия

Кандидати отказват назначение заради лошо впечатление от интервюто

От Blog.JobTiger.bg

„Загрижени сте да ме виждате зает или да видите резултатите от работата ми?”

Преди да поискате шефската лъжица…

Провалът винаги е опция

Публикации от серията