Как да бъдете продуктивни, докато работите от вкъщи

Как да бъдете продуктивни, докато работите от вкъщи

Бъдещето изглежда несигурно, а тъй като на много хора се налага да работят дистанционно, представата за работа във офис също се промени. За мнозина това означава, че офисът им се е преместил в дневната.

До някъде това облекчи стреса от пътуването до работа, но същевременно създаде изцяло нови предизвикателства. Ето как да останете мотивирани, докато работите от вкъщи.

Определете си работно пространство

Жизненоважно е да имате специално работно пространство. Проучванията показват, че обособяването на място за работа поддържа фокуса. Съществуването на място където отивате, за да работите, ви вкарва в работен режим и помага да се справите с разсейването. Опитайте се да поддържате работното си място подредено. Това ще ви помогне да се съсредоточите и денят ви ще бъде по-продуктивен. Избягвайте да използвате спалнята за работа, защото тялото и умът ви свързват тази стая със съня, а това няма да ви създаде работно настроение.

Излизайте навън

Правете почивки също както бихте направили, когато сте в офиса. По време на почивките се опитайте да се отдалечите от работното си място, излезте на чист въздух, ако можете, прочистете ума си и се концентрирайте.

 

Zaplatomer.bg

Създайте правилна атмосфера

Въпреки че в момента не можете да контролирате откъде работите, можете да контролирате пространството, в което работите. Точно както бихте направили в офиса си, персонализирайте работното си място и се снабдете с цялото оборудване и ресурси, необходими за работния ви ден.

Поддържайте контакт с колеги

Работата от разстояние е предизвикателство, затова е изключително важно да поддържате контакт със своите колеги. Чатът, докато пиете кафе, е чудесен начин да направите това. Само защото няма стая за почивка, в която да отидете, не означава, че не можете да определите време за почивка и да се свържете с колегите си. Освен това често ще ви се налага да се свързвате с колеги, за да споделяте файлове и работни задачи.

Спазвайте работното време и графика си

Ставайте всяка сутрин и се приготвяйте за работа, както обикновено. Оставането по пижама няма да ви помогне да бъдете продуктивни. Добра идея е да определите някои граници за хората около вас, така че всички да знаят, че работите и през това време не сте на разположение. Понякога ще се чувствате непродуктивни, може би децата ви са вкъщи или има домакинска работа, която трябва да се свърши. Когато сте вкъщи, тези моменти могат да ви се сторят объркващи, защото нямате подкрепа или колеги, които да поддържат работния ви режим. Научете се да преодолявате това, като винаги правите нещо и избягвате да отлагате работата за по-късно или за утре.

Да останете мотивирани, докато работите от вкъщи, е важно. Ще постигнете това, като си създадете работно пространство, спазвате работното време и поддържате контакт с колегите си.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации