Как да извлечем най-доброто от участието ни на Национални дни на кариерата 2018

Как да извлечем най-доброто от участието ни на Национални дни на кариерата 2018

Наближава 17-тото издание на най-големият кариерен форум в България – „Национални дни на кариерата – Добрa Кариера, Добър Живот“. Свободните места за изложители стават все по-малко и по всичко личи, че тази година събитието ще бъде и най-мащабното в своята история. Време е да припомним на вече заявилите своето участие компании няколко практични съвета как да се възползват максимално от изложбена си площ за привличане на интересни кандидати по време на изложението.

Бъдете полезни

Посещаващите кариерния форум го правят, защото очакват нещо повече от това просто да се запознаят с отворените позиции в една компания. Последното спокойно биха могли да направят на уеб сайта на дадената фирма. Респективно, стратегията ви по време на подобно събитие не трябва да е единствено да препращате хората към обявите и формите за кандидатстване на сайта ви. Посетителите очакват нещо повече – разговор и обсъждане на кариерните възможности пред тях с компаниите, които харесват, да изградят по-специална връзка. Иначе просто можеше да си останат вкъщи и да кандидатстват онлайн.

Като се има предвид, че повечето, които ще посетят щандовете, са млади хора още в началото на кариерата си, те може и да не са съвсем ориентирани с какво точно искат да се занимават и да са отворени към различни предложения. Вашите специалисти могат да им дадат съвет и да им покажат пътищата за развитие, като същевременно ги приобщят към собствената си кауза и нужди.

За най-силен ефект осигурете полезни и оригинални материали за щандa си. Потенциалните кандидати могат да научат основните неща за компанията ви от Интернет. Ако им предложите информация, която трудно биха могли да открият другаде, това ще осмисли посещението им на кариерното събитие. Подходящ пример са всякакви технически демонстрации, смислени игри, визуално представяне на работната среда в офиса и т.н. А като стана въпрос за изображение от офиса – специално за тазгодишното издание на Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот ще се впишат чудесно и 360-градусови видео демонстрации, тъй като това ще бъде един от акцентите на програмата за посетители.

Бъдете ясни и отворени към нестандартни кандидати

Ясното обявяване на отворените позиции е важно – някои изложители слагат по-големи надписи или табели по щандовете си от рода на „Търсят се (еди-какви-си специалисти)“. Така ще бъдете забелязани по-лесно.

В същото време, внимавайте с ограниченията. Кариерен форум от рода на Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот е идеалното място за среща с нестандартни кандидати – такива, които може на пръв поглед да нямат нужното образование, но всъщност друг техен опит да ги прави подходящи за вашите свободни места. Същите са тези, които не биха кандидатствали за ваша позиция, заради изискването за определено образование в обявата за работа например. Точно по тази причина не поставяйте изкуствени прегради, като обявявате на щанда си, че търсите точно определен образователен или кариерен профил – да кажем „завършили софтуерно инженерство“. Дайте шанс на всеки кандидат, като разговаряте с него и определете лично дали съществува някакъв потенциал.

GK5_4760

Бъдете активни и атрактивни

По време на Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот често можете да забележите част от изложителите да са застанали пред, а не зад щанда си, докато разговарят с посетителите. Това е добра практика, която позволява освен да премахнете още една изкуствена преграда и да покажете ентусиазъм, така и ви дава възможност да привлечете повече заинтересувани към вашия щанд. Сравнението, разбира се, е прекалено, но си представете, че това е активният начин на продажба, който упражняват търговците или ресторантьорите, опитвайки се да привлекат туристите на една търговска улица към своя магазин или заведение. По време на изложението вероятно ще има и много други компании, които се опитват да привлекат таланти със същите като търсените от вас умения. Пасивното поведение при подобна конкуренция няма да помогне.

Споменавайки конкуренцията между компаниите по време на събитието, друг метод, до който те прибягват за привличане на младите специалисти, е по-атрактивния щанд. На теория привлеклите най-много посетители имат най-голям статистически шанс да открият подходящи кандидати сред тях. Някои от изложителите наемат за целта по-голяма изложбена площ и дори издигат по-специални конструкции.

Възползвайте се от успешните примери във вашата организация

Разполагате ли с млади специалисти, вече утвърдили се във вашата компания, или пък още по-добре – такива, които са стартирали кариерата си от Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот? Каква по-добра демонстрация за посетителите от разговор с човек, който е бил преди време в позицията на търсещите работа и е успял да се развие в мечтаната сфера на бизнес? Световната практика показва, че младежите, дошли на кариерните изложения, се доверяват повече на хора, с които могат да се отъждествят. Някои изложители дори стигат дотам да маркират по време на събитието тези добри примери от своята организация със значки или лепенки със съответните надписи за по-добра разпознаваемост.

Ако не разполагате с подобен пример, най-малкото, което може да осигурите, е заедно с представителите на HR отдела да присъства и технически специалист, с който кандидатите могат да обсъдят в детайли съществото на работата – ежедневните предизвикателства, с които се сблъсква даден отдел; големите и малки победи, които успява да постигне; кое носи удовлетвореността в работата им и т.н.  Често емоционалната страна на дадена професия може да се пресъздаде най-добре от този, който я практикува.

GK5_4753

Проявете търпение – струва си

Независимо как подходите към изложението – с какъв размер и форма щанд, с колко специалиста на него или какви допълнителни материали и примери, не забравяйте, че сред посетителите на Национални дни на кариерата – Добре Кариера, Добър Живот често има млади хора в началото на кариерата си. JobTiger полага усилия в обширната си комуникационна кампания за събитието да обърне внимание на посетителите да идват подготвени – предварително запознали се с компаниите-изложители, с готови CV-та и т.н. Въпреки това е възможно често да се сблъскате с наивни въпроси от страна на младежите. Проявете търпение, те тепърва се учат на правилна бизнес комуникация. Освен това си струва – статистиката ни показва, че средно 1 от всеки 6 посетители на кариерния форум си намира работа или стаж.

Национални дни на кариерата – Добре Кариера, Добър Живот 2018 ще се проведе за 17-ти пореден път, но за първи път в цели 8 града. Датите на провеждане са:

  • София – 13-14 март 2018
  • Варна – 19 март 2018
  • Русе – 21 март 2018
  • Велико Търново – 26 март 2018
  • Габрово – 28 март 2018
  • Свищов – 29 март 2018
  • Бургас – 2 април 2018
  • Пловдив – 4 април 2018

Събитието се организира от JobTiger с генералното спонсорство на Нестле България.

Свързани публикации