Как да управлявате финансите си, ако сте без работа?

Sad woman shattered piggy bank

Почти никой вече не прекарва целия си професионален живот на една и съща работа. Работещите са по-активни, пазарът на труда се развива по-динамично, а изискванията към служителите също се променят.

Понякога се случва да останем без работа – независимо дали по наше желание, или не. В Zaplatomer.bg (безплатна услуга от JobTiger.bg за сравняване на заплати на българския пазар) подготвихме няколко практически съвета как да управлявате финансите си, когато нямате нови приходи.

Периодът без активен доход е изпълнен с несигурност и ако искаме да оцелеем финансово, трябва да променим потреблението си и да използваме всички налични възможности.

 

Poor John Travolta

 

Регистрация в Бюрото по труда

Регистрацията в Бюрото по труда е препоръчителна, защото ще ви помогне да спестите поне здравноосигурителни вноски. В зависимост от това на какво обезщетение за безработица имате право, можете да получите доход, който ще смекчи последствията от загубата на работа.

Здравното осигуряване е задължително в България. Ако работите, здравните вноски се плащат от вашия работодател, но ако загубите или напуснете работата си, вие трябва да се осигурявате за своя сметка и дължите месечно по 24,40 лв. (за 2020 г.). Ако се регистрирате като търсещ работа в Бюрото по труда, можете да избегнете тази такса, защото докато получавате обезщетение, задължителната здравна вноска се поема от държавния бюджет.

Основното условие е да сте били осигурявани за безработица най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и да сте регистрирани като безработни в Агенция по заетостта (Бюро по труда). При определени условия можете да получавате обезщетение, което е в размер на 60% от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който сте се осигурявали за безработица през последните 24 месеца. Обезщетението не може да бъде по-малко от определения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване минимален или по-голямо от определения максимален дневен размер на обезщетението за безработица. Можете да разберете дали имате право на обезщетение за безработица в Агенция по заетостта (Бюро по труда), където освен регистрация, ще изискват от вас да подадете заявление за обезщетение за безработица в НОИ.

 

Zaplatomer.bg

Започнете възможно най-скоро да търсите нова работа

Намирането на нова работа в някои случаи може да отнеме дълго време. Първата пречка са ограничените свободни работни места. Това е пъзел, в който трябва да подредите местоположението, вида работа, необходимия опит, предлаганата заплата и не на последно място – репутацията на компанията.

Втората пречка е непредвидимата продължителност на процеса по подбор. Докато в някои компании можете да изпратите CV и на следващия ден да ви се обадят, в други трябва да изчакате да приключи събирането на автобиографиите, първия кръг телефонни интервюта, втория или третия кръг лични интервюта, изготвянето на предложение за работа и подписването на договор. Колкото по-рано започнете търсенето, толкова по-бързо ще си намерите нова работа.

 

Shocked man bills and debts

 

Направете подробен бюджет

След като останете без работа, продължавате да имате определени разходи и отговорности. Запишете си всички предстоящи разходи като наем, изплащане на ипотека или заем, сметки за електроенергия и вода, телефон, телевизия и разходи за храна.

Проверете наличността по вашата сметка, както и спестяванията си. В зависимост от финансовите ви възможности и разходите ще можете по-лесно да планирате месечен бюджет, който да управлявате, докато не работите.

Планирайте предварително седмичното си меню и пазарувайте по списък в хранителния магазин. По този начин няма да купите нищо излишно и да направите непланирани разходи.

 

Записвайте си всяка покупка през месеца

На пръв поглед това може да изглежда нещо съвсем дребно, но внимателното наблюдение на разходите може да ви помогне да спестите пари. Ако досега не сте го правили, използвайте първия месец без работа за тест. Свалете на телефона си приложение за управление на разходите и въвеждайте всяка покупка. В края на месеца ще можете да видите от какво може да спестите пари.

 

Застраховка срещу безработица

Тази застраховка често се предлага като допълнителен продукт към потребителски и ипотечни кредити или застраховка „Живот“. Условията за предявяване на претенции за застрахователни обезщетения са различни в отделните банки или застрахователни компании, но те ще ви помогнат при изплащането на месечните вноски за известно време.

Ако имате ипотека или застраховка „Живот“, проверете дали имате такава допълнителна застраховка. Ако това е така, консултирайте се със съответната организация как да постъпите и на какво имате право.

 

Разсрочване на задълженията

Отлагането на задължения към банки и финансови институции трябва да се прави в краен случай и само ако финансовото ви състояние вече не позволява да ги обслужвате. Разсрочването не означава опрощаване на вноските, а единствено отлагането им за определен период.

В момента в България поради пандемията е въведен мораториум на задълженията по кредити, като може да избирате между разсрочване на лихвите, главницата или и двете. Отсрочването на вноските може да бъде за период до 6 месеца, но не по-късно от 31 декември 2020 г. Можете да се възползвате от облекченията само ако имате добро кредитно досие, а мораториумът гарантира, че след изтичане на срока му, ще продължите да имате такова.

 

Crazy man with credit card

 

Не използвайте кредитна карта

Ако сте свикнали редовно да плащате с кредитна карта, опитайте да не я използвате за известен период. Приемете това като психологическа мярка, която ще ви помогне да сведете до минимум спонтанните покупки. Понякога плащанията се виждат със закъснение във вашата сметка, което може да ви попречи да проследите всички транзакции или ненужни покупки.

Проследяването на разходите ще ви помогне да спестите пари от дребни покупки. Това важи и при използване на кредитна карта.

 

Опитайте почасова работа

При определени условия може да работите в допълнение към регистрацията в Бюрото по труда. Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, получават обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащане. Също така ако започнете работа на граждански договор, по който след приспадане на нормативно признатите разходи получавате под минималната заплата за страната и не подлежите на задължително осигуряване, обезщетението за безработица не подлежи на спиране.

Въпреки това внимателно проверете дали условията на работата отговарят на изискванията, така че да не загубите правото да получавате обезщетението си за безработица или да се наложи да го възстановявате.

 

В заключение

Преди да приемете нова работа, не забравяйте да проучите заплатите в Zaplatomer.bg (съвместна услуга на JobTiger.bg и Paylab), за да разберете каква заплата можете да договорите и какви предложения не трябва да приемате.

Попълвайки въпросника, ще получите резултат, предназначен точно за вас, защото е съобразен с вашия трудов стаж, образование и потенциална позиция. Имайте предвид, че преговорите за заплата трябва да се предшестват от задълбочена подготовка, а съществена част от тази подготовка е информацията за това каква заплата е адекватна за конкретната длъжност.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации