Как се отразява COVID-19 на обявите за работа?

Как се отразява COVID-19 на обявите за работа?

Тенденция е през първото тримесечие на годината броя на публикуваните обяви за работа да расте.

Тази година, разбира се, не е като останалите.

Измина точно един месец от първите потвърдени случаи на коронавирус в България. За този период броят на публикуваните обяви за работа във водещите сайтове в България е спаднал средно с 39% (7 март – 7 април 2020 г.)

За сравнение, за същия период миналата година (7 март – 7 април 2019 г.) се наблюдаваше ръст от 12% на броя на публикуваните обяви в сайтовете за работа.

При съпоставяне на цифрите спрямо миналата година се вижда силният ефект от COVID-19-ситуацията. Броят на публикуваните обяви за работа в началото на месец април 2020 г. спрямо началото на април 2019 г. е намалял с цели 66%.

Какво е положението в други страни в Европа?

Според данни на международния сайт за работа Indeed.com подобна тенденция се наблюдава в много други държави, макар и все още с различни темпове.

Великобритания -36.4%
Ирландия -32.2%
Италия -31.3%
Франция -30.8%
Холандия -23.1%
Белгия -18.3%
Германия -14.0%

Данни към 3 април 2020 г.
Източник: Indeed

Очаквания и тенденции

Истината е, че ситуацията все още е силно неясна и непредсказуема. Очакванията са броят на обявените работни места и публикувани обяви да продължи да спада, тъй като редица сектори (хотелиерство, ресторантьорство, производство, култура, изкуство и др.) бяха мигновено засегнати от мерките за извънредно положение, а множество компании са замразили временно процесите си за подбор и назначаване. Докога ще продължи този спад не е ясно, но до голяма степен ще се определи от продължителността на извънредното положение и скоростта на възстановяване на икономиката.

Публикации от серията