Как успешно да промените кариерата си?

Как успешно да промените кариерата си?

Искате ли да рестартирате кариерата си и да поемете в нова посока?

Широко разпространената представа, че като тийнейджъри избираме професия, която ще упражняваме цял живот, има недостатъци. Основният е, че не отчита личностното развитие на индивида и промените, които настъпват с времето в кариерната среда, неговите нужди, приоритети и често житейската ситуация. Вторият е появата на изцяло нови професии, възникнали в отговор на нови предизвикателства в технологичната и социалната среда. Търсените професии днес може да не са съществували, когато сте решили да се съсредоточите върху обучението си.

Стоите ли на кръстопът? Разберете собствените си мотиви

Може да има редица причини да изберете промяна. Ако смятате, че в сегашната си професия вече не изпитвате чувство на удовлетвореност, че стоите дълго време на едно място и не виждате друга перспектива. Ако се чудите дали това, което изпитвате, е професионално прегаряне или не. Може би смятате, че настоящата работа не ви подхожда поради промени в житейската ситуация. Това може да се случи например при родители, които се връщат на работа след отпуск за отглеждане на дете.

Естествено е да преразгледате професионалната си ориентация и да се запитате дали и как тя съответства на вашата личност. Възприемайте това като част от процеса на личностно развитие – от намирането на работа до намирането на професия, която ще бъде максимално в хармония с вас. Този процес обикновено е дългосрочен и вероятно ще ви се наложи да взимате повече от едно решение.

Надграждайте това, което вече знаете

Въз основа на вашите приоритети и нужди, помислете за вашите умения и възможности и ги формулирайте в по-общи точки, чрез които по-скоро да надграждате, отколкото да търсите конкретни професии.

Представете си, че сте работили дълго време като лекар в болница. Поради burn out обаче вече не искате да практикувате медицинска професия. Искате напълно да промените фокуса, но не знаете каква да бъде промяната. Във вашия случай основните общи положения може би звучат така:

  • Обичам да помагам и съм удовлетворен от работата с хора.
  • Имам нужда от динамична работа, която е различна всеки ден.
  • Не харесвам работен график с много извънреден и нощен труд.

Ако от години работите в икономическо-административната област и смятате, че тази сфера вече не е обещаваща за вас, може например да помислите за следните определения:

  • В сегашната си работа често редактирах уебсайта.
  • Не ми харесваше организацията на събития и с удоволствие предоставях тази възможност на други колеги.
  • Предпочитам сам да определям работното си време пред класическия режим от осем часа пет дни в седмицата.
  • По-скоро съм индивидуален, отколкото отборен играч и обичам да поемам пълен контрол и отговорност за целия резултат.

Предпочитанията и нуждите, формулирани по този начин, са добра основа за следващите ви стъпки. След като прегледате формулираните точки, може да ви хрумнат области или дори конкретни професии, които да отговарят на критериите, определени по този начин.

Изпробвайте различни роли и открийте това, което ви подхожда

Запишете се на курсове, семинари и лекции в област, която ви привлича. Така е по-лесно да навлезете в детайлите и да се ориентирате в професионалната среда. Ще получите възможност да разговаряте с хора в същата област, които може да са били на вашето място преди време и сега са опитни професионалисти.

Добра стратегия е да се включите като доброволци в желаната от вас сфера. Освен че ще придобиете ценен опит и стратегически контакти, ще имате възможност да изпробвате конкретни роли по необвързващ начин, без да се налага незабавно да сменяте работата си.

Опитайте се в свободното си време да реализирате първите си проекти сами, първоначално про боно. По този начин ще придобиете опит, а ако клиентите са доволни от работата ви, можете да получите ценна препоръка за вашето резюме или портфолио.

Как да придобиете опит и на какво да разчитате?

Потърсете компании, които работят във вашата област и предложете опита си до момента в замяна на стаж или начинаеща позиция. Фирмите обичат да виждат истински ентусиазъм и хора, които знаят и искат да учат. Успешното кандидатстване за подобна позиция представлява първата крачка към смяна на отдела и избрания от вас нов път.

Въпреки това, когато стартирате в нова професионална област, е необходимо да вземете предвид, че вероятно ще започнете практически от нулата във финансов и кариерен план. Възможно е доходите ви да намалят, затова проверете какво е възнаграждението на избраната от вас длъжност с нашето приложение за заплатите.

Бъдете подготвени, че в новата компания може да сте окажете на стартова позиция в сравнение с по-млади от вас служители. Поради тази причина може да има ситуации, които да ви създават дискомфорт, особено ако вече сте изградили авторитет и определен статус в предишната си професия.

Свързани публикации